За пореден ден страната падна в плен на силни гръмотевични бури и градушки. Проливни дъждове валяха в Пловдивско, Пазарджишко, Смолянско, Кърджалийско и Хасковско. Северно от Стара планина валежите обхванаха районите около Враца, Ботевград, Троян, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Бури се образуваха и в североизтока между Добрич и Силистра.

В центъра на Ловеч падна силна градушка, съобщиха от общината. Ледените късове бяха с големина до 3 см, като при падането свалиха листа и счупиха клонки на дърветата. На места се образува ледена покривка. Щетите ще се изясняват по-късно.

Градушка и силен дъжд паднаха този следобед и в Смолян, предаде БТА. Леденият валеж е с размери на грахово зърно, на отделни места - и по-голям.

Данни за наводнения и проблеми с електрозахранването в района няма, уточняват от областната администрация. От съседните населени места не е постъпвала информация за паднала градушка и се предполага, че градоносният облак е съсредоточен в района на областния град.

Градушка е имало и в самоковското село Говедарци. Навсякъде процесите продължават да се развиват в северна посока с още валежи, резки пориви на вятъра, гръмотевици и градушки. От началото на денонощието до момента над Югоизточна Европа са паднали над 18 000 мълнии, показват радарите. Голяма част от тях са именно над територията на България.