Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е отправил поздравление към лекарите по повод днешния ден на Свети Иван Рилски Чудотворец - Ден на българския лекар и покровител на българския народ. Поздравлението е публикувано на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

"Всяка професия има своите хубави страни, но няма нищо по-велико от това да си лекар. Имаме късмета и щастието да познаваме уникалното чувство, което изпитваш, когато спасяваш човешки живот, когато можеш да облекчиш болката на страдащия. Няма друга професия или занятие, които да въплъщават в себе си до такава степен човеколюбието и състраданието. В дните на пандемията, причинена от новия коронавирус, повече от всякога обществото ни се нуждае от вашата грижа, всеотдайност и отговорност", се казва още в поздравлението.

Министър Кацаров допълва, че на този ден всички изразяват почит и дълбока признателност към лекаря: "Днес е ден, в който трябва да почетем онези, които, борейки се за живота на пациентите си, сами станаха жертва на коварната болест. Поклон и мир на душите им!", добавя министърът.

Медицината и друг път се е изправяла пред подобни предизвикателства, но историята не помни толкова бърза и мащабна реакция на световната медицинска общност, неизменна част от която са българките лекари. Скоро ще бъде преодоляно и това изпитание, в което нашите лекари доказаха отново, че заслужават уважението на всички, казва министър Кацаров.