Близо 330 туристи са преминали само за три дни през експозициите на открито Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен, след като бяха вдигнати забраните за посещение на музейни обекти, предаде БНТ.

Най-голям е броят на посетителите от Русе, а след тях са гости от Разград, Варна и Плевен. По думите на екскурзоводите, раздвижване се забелязва и около обектите, по заведенията за хранене и поляните, където е имало близо 1 000 души.

Отварянето на Ивановските скални църкви, които са част от обектите под закрилата на Юнеско, и Средновековния град Червен става при стриктно спазване на разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването. Създадени са условия за еднопосочно движение на потока от туристи, а музейните работници имат маски, ръкавици и дезифектанти.

В петък, събота и неделя скалният комплекс в Иваново отново ще бъде отворен за посещение. Средновековният Червен вече работи без почивен ден от 9.00 до 18.00 часа. От петък - 15 май - ще заработи и градската експозиция на открито - Римска крепост "Сексагинта Приста". Тя също ще бъде отворена през цялата седмица от 9.00 до 17.30 часа при стриктно спазване на правилата.