Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха в Седмия фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра", който се провежда днес в Хасково, съобщи местният сайт "Хасково Нет".

Фестивалът се организира от Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо" с ръководител Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково. Провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България.

Снимка: БТА

Сред участниците има представители на четири хасковски клуба - от клуба на организаторите, танцов клуб "Веселие" с ръководител Надежда Атанасова към ансамбъл "Хасково", клуб за народни танци "Любители на фолклора" при читалище "Пейо Яворов" и танцов клуб "Воденицата" с ръководител Иван Иванов към ансамбъл "Китна Тракия".

Фестивалът започна в 9:00 часа с дефиле от паметника на Капитан Петко войвода, мина през централната градска част и стигна до площадка "Спартак", където танцьорите извиха хора. Проведе се и официално откриване на събитието. Приветствия към изпълнителите и гостите отправиха организаторът на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага след това започнаха фолклорни изпълнения, които ще продължат до около 14 часа. Фестивалът не е с конкурсен характер.

Снимка: БТА

Участниците се представят с две хора /без такива от "купонджийска" етнографска област/. В антракта бяха предвидени изпълнения на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", а за всеки участник са осигурени храна, вода и подарък. За първи път тази година ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

Снимка: БТА

По време на събитието бе обявена и благотворителна инициатива в подкрепа лечението на болно дете.