Сърбия е изпратила официално питане до гръцките власти относно преминаването на тяхната граница от сръбски граждани и очаква отговор, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от вестник "Блиц".

Според министъра очевидно има разногласия в гръцките институции.

"МВР нареди да се затвори границата, а външното министерство имаше съвсем друга препоръка за гражданите от Сърбия", каза Дачич за "Блиц".

Той добави, че министерството му настоява да получи отговор не само заради сръбските граждани, спрени на българско-гръцката граница, а и заради онези, които възнамеряват да тръгнат на път.

Омбудсманът Зоран Пашалич се свързал с група сръбски граждани, спрени на българско-гръцката граница, за да се информира за ситуацията, в която са попаднали, предаде Танюг.

Пашалич помолил колегите си омбудсмани от България и Гърция и сръбското посолство в Атина спешно да реагират в съответствие с компетенциите си и да помогнат на тази група граждани, в която има и родители с бебета.

Сръбските медии съобщават, че около 200 сърби, отправили се днес към Гърция през България, преминали без проблеми през България, но с часове чакат на границата, защото гръцките власти променили взетото по-рано решение и забранило влизането на сръбски граждани в Гърция до 1 юли.

Какви са разпоредбите: защо не пускат сърбите

Границата за граждани на Сърбия ще бъде отворена от 1 юли, припомнят гръцките медии.

Главна дирекция "Гранична полиция" съобщи, че отпада задължителната карантина за български граждани при влизане в Гърция и Румъния, но продължава забраната за влизане в Гърция на граждани от трети страни (такава е и Сърбия).

На ГКПП "Кулата", ГКПП "Илинден", ГКПП "Маказа", ГКПП "Капитан Петко войвода" и ГКПП "Ивайловград" в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина. Медицински екипи извършват избирателно тестване на влизащите в южната ни съседка пътници.

Не се преминава през ГКПП "Златоград". 

Интензивен е трафикът на леки автомобили на изход от България на ГКПП "Маказа" и на ГКПП "Кулата", отбелязаха от ГД "Гранична полиция".

Защо се извиха опашките

Километрични опашки се образуваха на граничния пункт "Промахон" (срещу ГКПП "Кулата" - б.ред.) на границата с България от български и чуждестранни граждани, които искат да преминат с автомобил в Гърция, съобщава гръцкият информационен сайт in.gr, цитиран от БТА.

Проблемът е бил създаден заради недоразумение, поради което пътуващите са мислели, че границата ще е отворена от полунощ, докато съответната наредба на гръцкото правителство определя 12 часа на обяд. Накрая за улеснение на пътниците границата беше отворена един час по-рано.

Екип на гръцката национална организация за обществено здраве е на граничния пункт, за да извършва тестове на отделни пътници.

Тези, които бъдат подложени на тест, трябва да оставят данните си за контакт и да останат под задължителна карантина за един ден, докато излязат резултатите. Ако тестът е положителен, те ще трябва да останат под карантина за 14 дни.

Голям процент от преминаващите през "Промахон" са румънци, както и доста гърци, които се завръщат от Германия. Има и пътници от Италия и Швейцария.