Стотици свободни места в университетите малко преди началото на новата учебна година.

Причините са две. През лятото своите дипломи са взели над 45 000 дванадесетокласници, а местата във висшите учебни заведения са с близо 1000 повече. В същото проучвания сочат, че около една десета от зрелостниците  всяка година избират чуждите университети. 

На фона на тази статистика българските висши училища обявиха нови изпитни дати и още едно класиране за първокурсници.

В Софийския университет незаетите места след последното трето класиране са 850 като най-много те са в специалността "Религията в Европа" - 44. Липсват кандидати и при специалности с установена традиция като "Българска филология" - 17, "История" - 28, "География" - 26, дори "Право" - 9.

Само три факултета са успели изцяло да запълнят бройките си. Във всички останали ще може да се кандидатства и наесен, когато от СУ са обявили допълнителен прием.

Вече се влиза и само с матури, така че на практика е достатъчно човек да си вземе матурата, за да стане студент. 

Във Великотърновския университет най-много свободни места са останали в педагогическите специалности.

В Техническия университет бройката е същата, но за направленията "Електротехника" и "Машиностроене". Близо 200 нови студенти си търси и Пловдивският университет.

Традиционно "Историята" отново остава назад в приоритетите на повечето абитуриенти.

За да ухажват кандидатите, в някои висши училища са обявили допълнителни септемврийски тестове. Други предлагат класиране с оценките от изпити, положени в друг университет. В Софийския университет пък са намалили таксите за обучение в приоритетните специалности.

Подаването на документи за допълнителния прием започва на 10 септември, а класирането ще излезе осем дни по-късно.