Пред паметника и параклиса на жертвите на комунизма в градината на НДК се събраха десетки граждани и политически лица, за да отбележат Деня на жертвите на комунизма - 1 февруари.

Цветя и венци пред мориала в София

Снимка: Bulphoto

Венци и цветя поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов, евродепутатът Андрей Ковачев, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерите на СДС и множество граждани.

Румен Христов поднася венец

Снимка: Bulphoto

Поклон пред жертвите на комунистическия режим

Снимка: Bulphoto

Вижте снимки от поклонението в София и Бургас >>

Предложението за отбелязването на този ден е на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, прието от първия кабинет на Бойко Борисов през 2011 година. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 депутати и 23 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. Смъртни присъди получават още тримата регенти на малолетния цар, секретарите към двореца, издатели, публицисти и висши военни. Според докладите на Държавна сигурност, за девет месеца в страната са убити или изселени десетки хиляди души.

В своята реч пред мемориала на жертвите на комунистическия режим в България Цвета Караянчева изрази опасения, че злото от преди 30 г. прави опити да се завърне в нашето общество.

Снимка: Bulphoto

"Злото спи под камък само в приказките. Злото непрекъснато се опитва да изпълзи и се възпроизвежда като ни подлъгва да го банализираме и в крайна сметка да го забравим. За злото забравата е равна на опрощение. Днес все по-често ставаме свидетели на случайно изпуснати реплики. Уж изречени на шега заплахи от хора, които се борят да ни накарат да забравим зверствата на комунистическия режим", каза Караянчева. 

"Дали някой политик ще каже, че Народният съд е бил необходимост за времето си или ще откаже да почете деня на жертвите под предлог, че съществуват различни мнения по въпроса", попита реторично тя.

"Това са съзнателни опити да се оправдае диващината на банда палачи, които години наред са мачкали и тероризирали политици, военни, журналисти, учени, свещеници и предприемачи. Понякога са го правили от чиста злоба и омраза, за да се подмажат на комунистическата власт за кариера, изградена върху трупове и разбити съдби", каза още в словото си Караянчева.

По думите й почитането на 1 февруари е ден както на признателност и почит към жертвите на комунизма, така и предупреждение за заплаха, а не сбогуване с миналото.

Тя призова никога да не забравяме истината и нека никога не се примиряваме за опитите за подмяна на миналото.

"Проклети завинаги да са имената на палачите. Поклон пред жертвите и мъченичеството им, десетките хиляди прекършени съдби. Поклон!", завърши парламентарният шеф.

Снимка: Bulphoto

Президентът Петър Стоянов изтъкна, че днешните явленията, "които толкова дълбоко засягат тъканта на нашето общество - корупция, кражби, убийства, се случват заради трайната и системна деморализация, на която беше подлагано българското общество в продължение на 45 години".

Петър Стоянов пред мемориала

Снимка: Bulphoto

По традиция СДС Бургас и Съюзът на репресираните от комунистическия режим почетоха жертвите с панахида в Бургас. Имената на загиналите бяха прочетени от отец Игнатий от катедралния храм "Светите Кирил и Методий", който отслужи заукопойна молитва.

Покленение пред паметника в Бургас

Снимка: Bulphoto

Панихида в памет на жертвите на комунизма бе отслужена и в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч. Присъстваха кметът на общината Корнелия Маринова, заместникът й Венцислав Христов и представители на десните политически сили. Очаква се скоро държавата да прехвърли земята на лагера "Слънчев бряг" на Общината и да започне приемането на предложения от архитекти, художници, историци и други специалисти за изготвяне на проект и изграждане там на мемориален комплекс в памет на жертвите на комунизма.