Стотици жители и гости на община Антоново отдадоха почит на жертвите на фашизма в Националния детски комплекс в село Ястребино.

На 20 декември 2018 г. се навършват 75 години от разстрела на 18 души от малкото село, между които и 6 деца - Надежда, Иван и Стойне Калайджийски, Цветанка и Ценка Димитрови и Димитринка Стоичкова, посочват в съобщение от пресцентъра на Коалиция БСП за България.

На възпоменателния събор, организиран от Инициативен комитет, са присъствали вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на БСП Деница Златева, депутатите от левицата Светла Бъчварова, Георги Андреев, Красимир Янков и Лало Кирилов, членът на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова, цялото ръководство на МО на социалистите, представители на Българския антифашистки съюз.

Присъстваха и много представители на левицата от област Търговище, зам.-кметът на община Антоново Неджатин Мустафов, както и членове на местния Инициативен комитет, оглавяван от Димитър Максимов.

Деница Златева е представила обръщение от името на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова.

"Силата на историческата памет е тази, която събира и обединява днес различни поколения в Националния детски комплекс - Ястребино на възпоменателния събор за 75-та годишнина от разстрела на шестте ястребинчета. Събитие, което ни кара да си спомним разигралата се ужасна трагедия на поляната край малкото село в Тозлука, където посред бял ден, без съд и присъда, е отнет животът на 18 души. А между тях и шест деца, чиито невинни очи за последен път поглеждат синьото небе", се казва в обръщението на Корнелия Нинова, цитирано от пресцентъра.