С националния химн започна поклонението пред тленните останки на началника на отбраната ген. Андрей Боцев във Военния клуб в София.

Да почетат паметта му дойдоха стотици, сред които президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, висши военни и др., предаде БТА.

Днес ни напусна един достоен български генерал, коментира пред журналисти президентът Румен Радев. Ген. Боцев премина през всички нива на военната йерархия и се утвърди като изключително подготвен офицер и командир, заслужи уважението на своите колеги и беше обичан от своите подчинени, отбеляза държавният глава. Беше почтен, честен и прям, има безспорен принос за развитието на въоръжените ни сили. Воден от изключително високото си чувство за отговорност и дълг, той до последно остана на своя пост, отбеляза Радев.

Днес се прощаваме с един човек, който ще остави диря в историята на нашата армия. Той служеше в едно време, когато трябваше да се направи решителната крачка между безвремието в армията и модернизацията на нашите въоръжени сили, изтъкна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Беше директен, прям, откровен и честен, на това искаше да научи и своите подчинени, допълни той. Хората, които работеха с него, ще запазят в себе си спомена за българина, силния мъж, честния български воин, посочи министърът на отбраната.

Вижте снимки от поклонението и траурната процесия >>

Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов изрази убеденост, че в съвременната военна история на България ген. Боцев ще остане като достоен военачалник, оставил диря в строителството на съвременната българска армия. До последния си дъх служеше с вяра и воля за развитие на нашите способности в това трудно и динамично време, отбеляза вицеадмирал Ефтимов.

Г-н генерал, изпращаме Ви в деня за прошка, ако има нещо, простете ни, завърши той.

Преди поклонението от Министерството на отбраната тръгна траурна процесия в памет на ген. Боцев, който беше изпратен на оръдеен лафет под звуците на военни маршове.

Ген. Андрей Боцев почина на 27 февруари, след като от около една година се бореше с тежко онкологично заболяване. Той е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев.

През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ "Васил Левски". Офицерската си кариера стартира, като командир на взвод, след което се изкачва в йерархията през всички командни длъжности.

През март 2017 г. ген. Боцев бе назначен за началник на отбраната от президента Румен Радев.