На Разпети петък - православният свят скърби за Божия син. В храмовете у нас вярващите минаха под плащеницата - символ на Христовите страдания и Кръстната смърт.

Храмовете в страната баха пълни с вярващи, прекланящи се пред Божията саможертва. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

Още снимки вижте тук >>>

Десетки миряни се събраха в столичния храм "Света Неделя", за да присъстват на богослуженията на Велики петък

"Една признателност, че Христос е отдал живота си за нас земните. Надеждата, че ще бъде по-добър живота", споделиха хора в храма "Св. Неделя".

"Все повече хора влизат в храмовете, остават на службите, вслушват се в текстовете на богослуженията и в тях се запалва прекрасно, духовно любопитство, което ги кара да потърсят Бога и път за духовно извисяване и промяна", коментира за БТА йеромонах Стефан от Троянския манастир "Успение Богородично".

Според него, нашият народ винаги е бил вярващ.

Снимка: БТА

"Ние виждаме вярата, преплетена навсякъде в нашето ежедневие. Забелязва се тенденцията за увеличаване на хората, които са осъзнато вярващи, не по традиция, навик, предание. Осъзнават, че вярата в Бога и посещаването на църквата не ти пречи да водиш нормален живот, напротив, много помага да живееш по-качествено и пълноценно", каза духовникът, който е в Троянската света обител от седем години, а още 16-годишен е постъпил в манастир и тръгнал по пътя на вярата.

По думите му минаването под плащеницата е именно това поклонение - падане на колене, осъзнаване на личната греховност пред Бога, умирането за греха и възкръсването за нов живот, обновен, с готовност човек да се бори със своите немощи, които го карат да се чувства недостатъчно полезен и добър пред Бога и своите ближни.

В неделя, в 12.00 часа, е службата Второ Възкресение, или Велика пасхална вечерня, на която се прочита Евангелието за Възкресението на различни езици, което е знак и спомен за това, че евангелската проповед, вестта за възкресението са достигнали по всички краища на света.

Снимка: БТА