Министерството на отбраната съобщи, че в страната се провежда съвместна българо-американска подготовка "Тракийскo лято - 2020 г.".

Учението ще продължи до 28 август 2020 г. в районите на летище Пловдив, военно формирование 32 040-Крумово, летище Чешнегирово, пътен участък с. Поройна - с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.

В маневрите участват до 650 военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции, Военноморските сили, Сухопътните войски и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ.

Ще бъде използвана авиационна и зенитно-ракетна техника на българските и американските военновъздушни сили, която включва до 3 транспортни самолета С-130J, 2 транспортни самолета С-27J, 2 вертолета AS-532AL/Ми-17, един самолет МиГ-29 и един зенитно-ракетен комплекс 2К12 "Куб".

Какви цели си поставя да отработи учението

  • Отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети.
  • Повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетните войски.
  • Усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин, както и на способностите на ръководителите на полети.
  • Повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.

От 11 до 21 август участниците в "Тракийско лято - 2020 г." ще изпълнят тактически полети на малка височина в смесени групи, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, парашутни скокове.

Ще бъдат изпълнени и задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина, медицинска евакуация и др.

Ръководител на маневрите "Тракийскo лято - 2020 г." е полковник Юрий Луканов - заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.

Представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават елементи от съвместната българо-американска подготовка на 19 август 2020 г. в района на летище Чешнигирово, се казва в съобщението на Министерство на отбраната.