Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване,  а след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука. Това коментира пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз.

Във връзка с отражението на коронавирусната инфекция върху стоматологичните проблеми той отбеляза, че вирусът няма да се отрази върху твърдите зъбни тъкани, а по-скоро върху венците и устната лигавица. Това обаче става на по-късен етап, не в разгара на заболяването.

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват, заяви още Шарков. Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.

Шарков съветва хората, които имат нужда от дентална грижа, но са положителни за коронавирус, да съобщят това на стоматолога си, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки.

В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност, категоричен е Николай Шарков. По думите му, има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинетите, а от социалните контакти.

Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция, съобщи още Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи, подчерта той в предаването "Преди всички".

По темата за водите за уста и дали са ефективно средство за предпазване от коронавируса Николай Шарков коментира, че първата публикация в научно издание се е появила преди два месеца. Тези изследвания не са обхващали Сovid-19, а "всички възможни останали вируси и микроорганизми".

 "Моето отношение е еднакво към пациент, който не е преболедувал и този, който е преболедувал. Освен това те могат да ме излъжат във всеки един момент или да го премълчат, така че това не ме притеснява", коментира в същото време стоматологът от Враца д-р Георги Костов.

"Маски, ръкавици, шлемове, очила, стерилизация - това са неща, които ги правим ежедневно след всеки пациент. Удвояваме усилия в тази насока", разказа той за работата си по време на епидемия.

Д-р Диана Машова, която е прекарала заболяването, пък сподели, че има лек отлив на пациенти.

"Като цяло потокът от пациенти е намалял, но не е спрял."