Щателен оглед на трасето в района на влаковата катастрофа в Кресненското дефиле беше направен тази сутрин. Констатирани са няколко големи блока скална маса от порядъка между 80 и 100 кубични метра.

Ударът на влаковата композиция в падналите скали е бил много силен. Наклоненият под 45 градуса локомотив се е опрял в стоманен стълб. Този шанс е предотвратил падането на влаковата композиция в река Струма, сочат данните на експертите, предаде БНР.

На това място не е имало сигнал, че скалната маса работи и ще има срутване, сочат данните на НКЖИ.

Експертите работят по няколко версии за причината за инцидента.

"Най-вероятната: "За мен нещата са комплексни. Знаете, че онзи ден имаше констатиран трус в района на Благоевград, вчера сутринта, с епицентър 10 километра от местопроизшествието и обилните дъждове и замръзването в неделния ден. При минусови температури скалите са се отворили и след земетръса са тръгнали да се свличат",  коментира инж.Красимир Папукчийски - генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

През целия ден ще продължи операцията по изтегляне на дерайлиралия пътнически влак от Петрич за София. В момента там работят около 100 души. Огледът на място е показал, че работата ще се усложни заради разрушения близо 70-метров релсов път, засегната е и ел. мрежата. Очаква се на място алпинисти за обрушване на ската, от който се се откъснали скалните късове. Междувременно аварийни екипи вече разбиват и отстраняват падналите скални късове от железния път. На мястото има тежка пътна механизация за извозването  им.

Девет души пострадаха при сблъсъка на локомотива с паднали на релсите отломки. Общо 55 пътници на влака бяха евакуирани и пренесени през река Струма, след което бяха превозени с автобуси.

Очаква се движението на влаковете между Петрич и Благоевград да бъде възстановено до 48 часа.

Националният пътнически жп превозвач е осигурил автобуси за превоз на пътниците между Благоевград, Петрич и Кулата. Автобусите се движат по разписанието на отменените влакове и обслужват всички гари и спирки по маршрута им.