Столична община отпуска 180 000 лева месечно на общинските ДКЦ-та, в които има разкрити ковид зони за медико-диагностични изследвания, сред които - бърз антиген тест за COVID-19, пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце, съобщават от Столичния общински съвет.

Програмата на Столична община за медико-диагностични изследвания на лица в общинските диагностично-консултативни центрове, предложена от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и председателя на здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев, бе одобрена в ресорната комисия и предстои да бъде гласувана от общинския съвет утре.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка, по предложение на кмета на СО Йорданка Фандъкова, Софийският оперативен щаб реши да разкрие такива ковид зони в 11 ДКЦ-а, с цел да бъдат подпомогнати общопрактикуващите лекари при установяването и лечението на пациенти с COVID в домашни условия.

Освен за манипулациите, средствата, които ще бъдат отпуснати от общината са предвидени и за възнаграждения за екипите, работещи в ковид зоните. Всеки член от екипа ще получи допълнително по 1000 лева, информират от СОС.