АГ болница в София е взела 13 500 лева за раждане. Парите са за дейности, които се плащат както от Националната здравноосигурителна каса, така и от частен здравно-застрахователен фонд. Отделно от това от съпруга на родилката са поискани пари за консумативи. Това съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова, цитирана от "Монитор".

Едно от повтарящите се плащания е за анестезията. Упойката струва 650 лева и се поема от Националната здравноосигурителна каса, но в случая е била калкулирана и по линия на частния фонд.

След няколкогодишни дела фондът е осъдил АГ болницата, която възстановява сумите заедно с лихвите.

В столичните АГ болници раждането без избор на екип е безплатно. С избор на екип обаче струва между 900 и 2000 лева. Още по-високи са цените, когато раждането е чрез секцио, въпреки че по закон оперативното родоразрешение по желание на родилката не е разрешено. То се извършва само по медицински причини. Въпреки законовите разпореди обаче е обществена тайна, че много гинеколози охотно се съгласяват с желанията на пациентките си за раждане със секцио.