Служебното правителство има конкретни задължения по Конституция и се опитва да бъде близо до хората. То не се занимава с предизборна реторика като тази за разпити, репресии и "изчегъртване". Това каза пред журналисти министър-председателят Стефан Янев в отговор на последните изявления на бившите управляващи от ГЕРБ, според които кабинетът действа с реваншизъм. Служебният премиер бе на посещение в Лом след поройните валежи, които се изляха над града в неделя.

"Не мога да коментира кой какво е казал, не бих казал, че имам време да следя медийната среда. По отношение на това дали ще има разпити, репресии, изчегъртване, реваншизъм, мисля че сме отговаряли многократно на тези неща - служебният кабинет знаете какви са му правомощията. Опитваме се да бъдем близо до хората, да влизам в чисто предизборна полемика кой кога и къде ще бъде разпитван е несериозно", категоричен беше той.

"Ще се окаже съдействие на властите в Лом в рамките на закона. Вероятно ще бъдат отпуснати средства по отношение на градската среда, което е във възможностите на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. По отношение на националната пътна мрежа - това е във възможностите на АПИ, която със своите възможности и планове за аварийни дейности ще отговори на тези нужди", каза още Стефан Янев.

"Опитваме се да бъдем близо до проблемите на хората, които живеят в различните райони на България. Търсим начини тези проблеми да бъдат разбираеми и да има не само добър диалог между местната и централната власт, но и да подобрим и реалните действия. Търсим начини как да бъдем полезни и в ситуации като тази", каза още той.

По отношение на една от най-пострадалите от пороя улици, той коментира: "Оказа се, че пътната настилка е полагана през 1938 г. Оттогава не е имало сериозен ремонт на нея. При последната буря водата, която се е събрала, е изровила почти цялата настилка в по-стръмната й част".

"Щетите от пороя все още се изчисляват. Може би тази вечер ще имаме конкретика по отношение на сумата. За мен е обнадеждаващо винаги, когато се търси решение по даден въпрос", заяви кметът на Лом Георги Гаврилов.

Янев коментира и как върви разследването за смъртта на загиналия военен пилот майор Валентин Терзиев.

"Чисто човешки всеки от нас, който е губил близък при неизяснени обстоятелства, не спира да си задава въпроси. Това е човешки феномен, от който не можем да излезем, тъй като сме живи хора", каза той.

"Разследването върви по две линии - чисто професионално по отношение на използване на летателна техника, а другото е от Военно-апелативната прокуратура, която на практика разследва инцидент със смърт. Тези две разследвания вървят паралелно и взаимно се допълват. Когато има резултати на базата на факти и доказателства, тогава ще бъде отговорено категорично каква е причината за инцидента и евентуално има ли отговорност, която ще бъде фокусирана върху други хора, които имат съпричастност към този инцидент", допълни Янев.

"Нищо от това, което е намерено като факти, няма да бъде спестено и ще бъде своевременно показано на българските граждани", категоричен беше той.