През последните шест месеца икономиката на България се развива добре, позитивно, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на блицконтрола в парламента. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския икономически растеж на страната. 

Сравненията на база тримесечие и моментна снимка не са най-точният показател според Янев, тъй като на годишна база тези цифри ставали съвсем различни. Той каза също, че в началото на 2020 г. икономическият растеж също е бил позитивен. По думите му прогнозите на експертите са, че на годишна база растежът ще е съизмерим с европейския - около 4 процента. По-късно в изказването си той уточни, че данните на Националния статистически институт и на Българската народна банка са за 4,6 процента растеж. 

Служебният премиер коментира, че ефектът върху икономиката от високите цени на електроенергията е видим не само в България, но и навсякъде в Европа. На коментар на Добрев за външния дълг на страната, Стефан Янев заяви, че е задължение на парламента, когато дебатира бюджета за догодина, да реши какъв дълг е необходимо да се поеме и кое е най-правилното решение.

Премиерът отговори и на въпрос на "Има такъв народ" във връзка с преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. 

Няма промяна в българската позиция, няма нещо, което обществеността да не знае, заяви Стефан Янев. Той посочи, че вчера, на заседанието на Министерския съвет, са приели позиция, която ще бъде представена на Съвета "Общи въпроси" през следващата седмица в Брюксел. 

Това, което наблюдаваме, - медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят, коментира Стефан Янев. 

Той подчерта, че позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще, и България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще, посочи Янев. По отношение на РСМ е факт, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията, отбеляза той.

Премиерът Стефан Янев посочи, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки. Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от РСМ, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с ЕС, допълни той.