Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата лидери обсъждат двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В хода на разговора министър-председателят Стефан Янев ще акцентира върху последователната и активна подкрепа на България за европейската перспектива на Албания. Българският премиер ще приветства решимостта на Албания за напредък в програмата за реформи на ЕС и постигането на положителни резултати в ключови области в това отношение.

Друг акцент в разговора ще бъде поставен върху добросъседските и приятелски отношения между България и Албания. Възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии.

Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване.

Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

Предмет на разговора ще бъде също значителната роля на българското национално малцинство в Албания като естествен "мост на приятелство" между двете страни. Акцент ще бъде поставен и върху връзките в сектора на туризма.

След разговора на четири очи между министър-председателя Стефан Янев и премиера на Албания Еди Рама ще се проведе пленарно заседание на двете делегации.