С 12 повече починали от коронавирус у нас обяви днес Електронният информационен портал - coronavirus.bg спрямо данните, изнасяни от Националния оперативен щаб досега.

Хаосът стана очевиден днес - в първия ден, в който няма официални брифинги на НОЩ. Краят им обяви вчера премиерът Бойко Борисов.

34 нови случая и без починали - показа справката от сутринта.

Според официалния портал общият брой на случаите у нас е 2 627, а ако се сметнат новозаразените спрямо данните на Щаба от вчера, когато общият брой е бил 2585, днешният брой на заразените няма да е 34 души, а 42-ма.

147 са жертвите на коронавируса, според данни на Щаба от вчера, а според системата - днес са 159, което означава, че от вчера до днес трябва да са починали 12 души. А в днешната справка пише, че починали за последното денонощие няма.

"Били сме към вас винаги честни и коректни, няма нарочна информация - категорична бе на извънреден брифинг в Министерство на здравеопазването зам.-министър Жени Начева.

По думите й разминаванията идвали от две посоки - часовете в изравняване на подадените случаи и попълването от страна на болниците. 

Препредаването на информацията също повлияло върху данните - тръгвала от лабораторията, установила положителен PCR-тест, към РЗИ кой да бъде поставен под карантина, до болница, в която се хоспитализира пациент.

Начева каза, че данните вече ще се изравнят и всеки ден ще се подготвя кратко съобщение до медиите.

Тя обяви последните данни - 35 нови заразени с COVID-19 според събраната информация до 00 ч. вчера.

1276 са новите теста от последното денонощие, но не са отчитани тестовете след 16 часа до 24 часа на вчерашния ден и затова днес е оповестена информация за 223 теста.

По думите й, причината за този хаос във всички нива на разминавания в цифрите, са, че 77 болници, 144 лаборатории и 32 лаборатории имат достъп до информационната система за COVID-болните и така се е получило разминаването в информацията.

"Съпоставката, която правим, е спрямо вчера и днес. Под вчера разбираме информацията от вчера сутринта спрямо днес сутринта", заяви зам.-министър Жени Начева.

Снимка: Скрийншот

"147 са били починалите вчера, днес сме оповестили 159 случая. Като за 24 часа няма починали пациенти. 10 нови случая са за починали пациенти през април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали съответните случаи за починали пациенти", обясни тя.

Националният държавен инспектор д-р Тодор Кантарджиев бе категоричен, че няма подвеждаща информация за броя на заразени и починали от коронавирус у нас, но през цялото време той твърдеше, че разликата е 10, а не 12 души.

"Никакъв интерес няма Министерство на здравеопазването да лъжем. Който не работи, той не греши. Запомнете го от мен", добави той.

И обясни, че разминаването специално относно броя на починалите идва от пика на заразата през април, когато натоварването е било много голямо и тогава болниците са правили грешки при нанасяне на броя на починалите и заразените в системата.

"За 100 дни, че има разминавания с 10 починали, това значи, че за 10 дни е правена една грешка. Аз бях потресен днес, като отворих съобщението на сайта", коментира още Кантарджиев. 

От своя страна д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София, даде за пример, че заради напрежението вчера в София голяма болница е качила информация, че 80 души са заразени с коронавирус. "Това не е вярно", обясни той и добави, че много често лаборатория, подавала положителен резултат, а той се дублирал с резултата на болницата, където е хоспитализиран пациентът.

Д-р Пенчев обаче призна, че 5 от починалите са от София и обясни как е станало това: "Първо проблемът се констатира, когато на лекувани и изписани пациенти им е изтекла 28-дневната карантина, след като са били дехоспитализирани, тръгват по домовете си и после при проверка там, сме констатирали, че даденият пациент е починал. Тогава тръгнахме по къщите на всички пациенти, за да ги уточним", обясни експертът.

Той дори призна, че в системата и статистиката били регистрирани и починали хора, които са имали отрицателни тестове, а били качени като починали от коронавирус. По думите му, те били изчистени, а за всички проблеми са сигнализирани МЗ и Информационно обслужване. 

В заключение експертите обявиха, че отсега-нататък данните ще се смятат от полунощ на предния ден, а информацията ще се предоставя в 8 ч. на следващия ден.

Жени Начева увери за последно, че данните вече ще се попълват системно и електронно и няма да се допускат подобни разминавания. Тя е категорична, че грешките са в целия свят и всички здравни системи по отношение на данните, върху което влияние оказва и човешкият фактор.