За втора поредна година Фондация "Нашите недоносени деца" (ФННД) организира благотворителна кампания под надслов "Големи чудеса за малките герои".

По повод Световния ден на недоносените деца ще се проведе благотворителна "Вечер на чудесата" на 14 ноември в Софийска градска художествена галерия, от 19:00 ч. Тази година патрон на събитието ще бъде доц. Михаил Околийски от Офиса на Световната Здравна Организация в България. Ще имаме удоволствието да чуем и приветствено слово от н.пр. Сьорен Якобсен, посланик на Дания.

По време на "Вечер на чудесата" всеки присъстващ ще има възможността да подкрепи каузата като закупи благотворителния календар или фотография от изложбата под надслов "Родени герои - животът, който предстои", посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние. Дарителската кампания цели набиране на финансови средства в три основни направления - закупуване на животоспасяваща апаратура за недоносените бебета, изграждане на семейни стаи в болниците и осигуряване на подкрепа на ранното детско развитие в Център "Малки чудеса".

Извън рамките на благотворителната "Вечер на чудесата", календарът може да бъде поръчан и през тази форма за заявки.

През 2019 г. Фондацията разшири обхвата си на работа отвъд многобройните дарения в неонатологичните отделения в страната, както и директната подкрепа към семействата на недоносени деца. Усилията на организацията през изминалата година са фокусирани върху създаване на Национална програма за проследяване на здравето на недоносените деца в периода от 0 до 7 години.

В България за пръв път бе честван Световният ден на недоносените деца - 17 ноември, през 2012 г., именно по инициатива на ФННД. От тогава, по традиция, Фондацията продължава мисията си в подкрепа на малките герои чрез най-разнообразни обществено-информативни активности и събития. Тази година Световният ден ще бъде отбелязан със "Среща - празник на малките герои" в десетки градове в страната, съвместно с екипите на неонатологичните отделения.

През годините зад каузата застават известни личности като дългогодишният посланик Ники Кънчев, както и Румяна Нейкова, Силвия Лулчева, Петър Бакърджиев, Милена Златкова, Димитър Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Веско Ешкенази, посланикът на Дания н.пр. Сьорен Якобсен и други, които със своите постижения популяризираха ежедневната борба за живот на недоносените деца.

Тази година сърдечна и безвъзмездна подкрепа ще предоставят участниците от Hell"s Kitchen - сезон 2, Етнотикс, Димо от P.I.F., Анна-Мария Вартовска, Иво Аръков, Jamбуре, Славин Славчев, Вокализирай това и Антон Христов (DJ Tony), които ще създадат приятната атмосфера и положителните емоции на специалната "Вечер на чудесата".

Всеки съпричастен може да се включи в кампанията "Големи чудеса за малките герои", като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Идеята за създаване на Фондацията се ражда през лятото на 2012 г. от Нина Николова, Надя Дренска и Виолета Бакалова - три майки, на пет недоносени деца. Въпреки необикновената съдба, сполетяла новородените им, те се борят рамо до рамо за сигурното им бъдеще, в което малките герои растат щастливо сега. Борбата за оцеляване насочва основателките на Фондацията към мисълта, че не са единствените, преминали през подобна ситуация в България. Но най-важният урок, който са научили е, че невъзможни неща няма. Основата кауза, зад която се обединяват, е осигуряването на качествена грижа за недоносените деца и техните семейства, в съответствие с всички световни стандарти и добри практики. С годините, кампаниите, които организират, стават широкообхватни и добре познати. Благодарение на желанието, опита и знанието, с което Нина, Надя и Вили започват своята благотворителна и социално отговорна Фондация, обществото се информира, както никога преди, за проблема, а резултатите от събраните финансови средства се материализират под формата на медицинска апаратура, семейни стаи за недоносените бебета, както и създаването и подпомагането на работата на Център за детско развитие "Малки чудеса".

Дейността на Фондацията за миналата година е успяла да подкрепи неонатологичните отделения в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Търговище, Силистра, Пазарджик, Монтана, Шумен, Кърджали, Ловеч, Сливен. Апаратурата включва: кувьози, транспортни кувьози, термолегла, билирубинометри, пулсоксиметри, перфузори, ламинарен бокс за превенция на инфекции, консумативи от първа необходимост и др. През 2019 г. Фондацията успява да открие шестата семейна стая в страната - този път в неонатологичното отделение в Русе, както и да подпомогне дооборудването на нова семена стая в болницата в Бургас. В рамките на Социалната програма на Фондацията са осъществени 130 терапевтични сесии в Център за детско развитие "Малки чудеса" за децата от семейства с финансови затруднения с различни специалисти - логопед, психолог, ерготерапевт, специалист ранно детско развитие. Благодарение на същата програма са подпомогнати повече от 80 семейства с безплатни специализирани консултации. Всяка година Фондацията изпраща плетива за недоносените бебета, покривала за кувьози, дрешки, както и коледни подаръци в близо 30 отделения в страната. Фондацията разпространява безплатно и два наръчника "Всичко за недоносените бебета" и "Спасителна прегръдка за недоносените бебета".