Започва традиционната акция "Зима", която ще продължи от 1 до 30 ноември. Целта е да бъдат подготвени всички превозни средства за зимата. Освен това пешеходците също трябва да бъдат по-внимателни, защото тъмната част на денонощието е по-голяма, а пътищата стават хлъзгави, обяви заместник- директорът на националната полиция Борислав Муеров.

Пътна полиция ще следи за светлини, гуми и отразителни знаци.

Акцията ще бъде на три етапа. Първият е до 10 ноември. Ще бъдат проверявани регистрации и светлини на автомобили, каруци, тротинетки и велосипеди, каза началникът на Пътна полиция Калоян Драганов. Той припомни, че в тъмната част всички колоездачи и управляващите тротинетки трябва да са с жилетки, съобщава БТА.

Втората десетдневка е насочена към правата на пешеходците. Пътната полиция ще следи за правилно пресичане и отнемане на предимство.

В училищата и детските градини също ще има кампании.

А от 21 до 30 ноември започва контрол за техническото състояние на превозните средства и фаровете, каза Драганов.

Oт 15 ноември всички без зимни гуми или такива с грайфер под 4 мм ще бъдат глобявани. СБА предоставя възможност до 7 ноември за безплатна проверка на техническото състояние на автомобила.

С 16 са по-малко загинали през октомври тази година, спрямо същия месец на миналата, сочи статистиката.

Акцията е съвместна на няколко институции.

Заместник генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска припомни, че често аптечката в колата е пренебрегвана. Според нея в период между 3 и 5 години трябва шофьорите да минават повторно през курсовете по първа помощ.

Директорът на автомобилна администрация Бойко Рановски призова водачите да бъдат толерантни.

От Агенцията по пътна безопасност съветват шофьорите да променят поведението си на пътя, да карат със съобразена скорост и да спазват дистанция.

АПИ вече е сключила близо 30 договора за поддържане на пътната обстановка.