Част от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица вече спят зимен сън. Пет от тях са заспали, а още пет усилено се подготвят за предстоящата хибернация, каза за БТА ръководителят на гледачите в парка Калина Вълчанкова.

Вижте снимки

Подготовката за зимния сън при мечките е започнала още през септември с консумиране на по-голямо количество храна. В този период гледачите осигуряват повече мазна храна, а количествата се удвояват, за да могат обитателите на парка да натрупат достатъчно мазнини за зимните месеци.

В този период мечките се заемат и с изкопаване на нови бърлоги или реновиране на старите. По-възрастните мечките, като 35-годишната Наташа и 34-годишният Добри, ползват изкуствени бърлоги, с което се спестяват усилията за създаване на нови, разказа Калина Вълчанкова.

По-възрастните обитатели на парка имат изградения навик да заспиват зимен сън. Най-младите - Теди и Рику, все още не са заспивали в парка, но от тази година са в един сектор с 22-годишната Йета, която от три години заспива. От тази година двамата най-млади мечоци наблюдават какво правят техните съседи, а гледачите се надяват Йета да им покаже какво точно трябва да правят, разказа Калина Вълчанкова.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка и поради факта, че част от мечките вече са заспали зимен сън, от парка са взели решение тази година да затворят за посетители на 2 ноември. Със захлаждането и посетителите намаляват, допълни ръководителят на гледачите в парка. През летния сезон обаче мечото селище е посетено от много туристи, а интересът към парка е бил по-голям в сравнение с миналата година. В активния посетителски сезон е имало случаи с повече от хиляда посетители дневно.