Досъдебно производство за смъртта на тримесечно бебе е образувано в ОД на МВР-Стара Загора. Смъртта на детето е настъпила на 24 януари. Малкият Павел е починал в съня си, 8 дни след като му е направена ваксинация.

Според майката Павлина Стефанова, причината за смъртта на детето й, е именно поставената ваксина. Експертизата от направената аутопсия обаче все още не е готова.

Аутопсията е показала оток на мозъка и белия дроб, вследствие на хеморагична пневмония.

В социалните мрежи майката Павлина публикува писмо, в което описва драмата в семейството си.

На 15 януари тя завела на консултация тримесечния Павел. Обяснила на личния лекар, че детето има хрема и хрипове. Докторката го прегледала, но не открила нищо обезпокояващо и му била ваксини срещу тетанус, коклюш и полиомиелит в единия крак, а в другия-пневмококова ваксина.

„Аз и мъжът ми се спогледахме - имаме й пълно доверие, двете деца ги е гледала почти без антибиотик, когато се разболеят. Биха му в едното краче, биха му в другото, беше 15 януари, сряда”,
разказа Павлина пред bTV.

Пет дни по-късно състоянието на бебето се влошило. Майката се обадила на личната лекарка, но заради случаите на грип тя насрочила час за след още два дни, когато е денят за детски консултации.

„Прегледа го със слушалки, взе го в ръце, обърна го, гръбчето му прегледа, погледна ме в очите и вика, за мен това дете няма хрипове, къде ги чуваш ти тия хрипове?”, допълва майката.

Лекарката изписала на Павел само капки за нос. Родителите спазили инструкциите, но на следващия ден Павел починал.

„Просто спеше, обаче тая уста беше тъмна, просто тъмна. Грабнах го, гушнах го, почнах да пищя, мъжа ми и той, веднага се обадихме на 112, мисля, че за секунди дойдоха, тя болницата е тука, веднага реагираха”,
разказа майката.

Медиците от Спешна помощ не успяли да върнат бебето към живота.

По случая е образувано и досъдебно производство. Назначена е и съдебно-медицинска експертиза, която трябва да отговори на въпроса дали има връзка между поставянето на ваксините и смъртта на детето.

Лична лекарка отказва коментар до излизането на резултатите от експертизата.