Върху диалога като ключов фактор за сътрудничество акцентираха депутатите от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Сергей Станишев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които отправиха видеообръщения по време на международната конференция на тема "Европа - КНР. Диалог в името на прогреса. 10 години инициатива "Един пояс, един път".

Двудневният форум започна днес в София.

"Европейският съюз и Китай имат достатъчно дълги, понякога сложни, но съдържателни отношения", посочи Сергей Станишев. Той отбеляза, че Китай е вторият търговски партньор на ЕС след САЩ. Според него "без диалог няма как да се постигне прогресивно позитивно развитие на отношенията". 

"Ключовата дума е диалог. Независимо някои различия между Европа и КНР е необходимо да продължим да се борим заедно с общите предизвикателства", коментира Петър Витанов.

"През последните години нуждата от единство, сътрудничество и дипломация никога не е била по-очевидна", смята Цветелина Пенкова. Според нея само чрез съвместни инициативи и международни партньорства може да се постигне глобален прогрес. Такава инициатива е и "Един пояс, един път", като основната ѝ роля е да свърже Европа - Азия и Африка чрез мрежа от инфраструктурни проекти, търговски пътища и икономическо сътрудничество, посочи Пенкова, цитирана от БТА. 

По думите ѝ във времена на геополитическо напрежение и несигурност трябва да наблягаме на единството.

Дипломацията и диалогът държат ключа към разрешаването на глобалните кризи. Сега повече от всякога светът има нужда от дипломати и лидери, които да търсят конструктивен диалог, каза Пенкова. Във времена на криза трябва да работим заедно, добави тя.