"Ако пенсионната реформа се реши, както виждаме, че тръгва да се решава в насоките, които ние желаем, и бъдат направени промени в Кодекса за социално осигуряване и внесени в парламента - няма да има и протести", каза д-р Евгени Душков от "Подкрепа" по повод днешното решение на Министерски съвет за създаване на Солидарен фонд в НОИ, от който да се изплащат "ранните пенсии" на работещите от първа и втора категория на труд. 

"Най-после има развитие в положителна насока, както и за стажа, за годините, така и за пенсионните фондове, така че да се гарантират на категорийните работници едни по-добри пенсии”, подчерта Душков, цитиран от "Фокус".

Солидарният фонд е единственият начин да се гарантират пенсиите на категорийните работници, коментира и лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. По думите му в противен случай тези хора, които са се блъскали и са си дали живота „щяха да увиснат”.

"Нека да се финализират нещата. Вероятно в събота ще има тристранен съвет, където ще се довърши всичко с подписи и узаконяване от страна на работодателите, така че се надяваме тази сага с пенсионната реформа да излезе в крайна сметка на един добър край", изтъкна още Душков.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков обаче подчерта, че синдикатът запазва готовност за протестни действия до сключване на споразумение, което да гарантира, че приетото днес от Министерски съвет за социалното осигуряване ще се реализира в законови текстове и ще се приеме от Тристанката.

Двата синдиката днес обсъдиха обаче евентуални протестни действия по други проблемни сфери, където има социално напрежение - като в БДЖ и мините "Брикел".
"Нашето желание е държавата да работи, хората да взимат в този труден момент заплати, да има някакво спокойствие”, каза Тренчев.

Профсъюзите се обединиха и с Българския лекарски съюз и за общи протестни заради проблемите в здравеопазването.