"Ситуацията наистина е сериозна. Африканска чума има. Всички протоколи от положителни случаи са качени на сайта ни. Хората трябва да разберат, че това са превантивни мерки, които трябва да стартират. Сега е моментът те да могат да усвоят месото, което ще добият от клането на тези животни, защото навлезе ли чума при тях, говорим вече за убиване и загробване". Това каза за БНР д-р Александра Митева - началник отдел "Здравеопазване на животните" в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Кои животни се колят и какво да се прави с месото

Мярката за превантивно клане е насочена към всички лични стопанства, а не само към регистрираните. Регистрацията на прасетата няма да ги спаси, обясни Митева.

"Не можем да говорим за регистрация в момента. Това са прасета без произход. Не е въпросът в регистрацията като регистрационен номер, въпросът е в здравословния статус на тези животни. Вътре има животни, които са без произход", коментира експертът от БАБХ.

Тя призова хората да не купуват месо от стопани, които го продават онлайн.

"Онлайн търговията - продажба на месо или на свине без произход - е страхотно невероятен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат такъв риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус или нещо такова", отбеляза Митева.

Въпреки че вирусът не е опасен за хората, остатъците от месото и опаковките са източник на потенциална опасност за ново разпространение на заболяването, обясни тя.

Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото, коментира Митева и посъветва хората, които в момента колят прасета, да обработват месото си термично преди да го съхранят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане повече от шест месеца.

"Това е спешна превантивна мярка. Ние трябва да ограничим разпространението на заболяването и да ограничим щетите. Вече имаме 5 индустриални, големи ферми, засегнати от африканска чума по свинете", изтъкна Митева.

При какви случаи може да се избегне евтаназията

От комплекса в Голямо Враново, Русенско, се позовават на европейски регламент, който позволява отлагане на евтаназирането, искане на втора проба за вируса и възможност да се евтаназират само прасета, които са в пряк досег с доказано болните. От БАБХ обаче са категорични, че "законодателството не е точно така разписано" и обясниха:

"Дерогация (частична отмяна на определен регламент, закон - б.р.) се прилага единствено и само ако има такова структурно разделяне вътре във фермите, че може да се гарантира, че животни от други производствени единици не са обект на потенциална опасност от разпространение на вируса. Дерогацията се прилага за отделни производствени единици, при условие че структурата, размерът и отстоянието на тези производствени единици и извършваните от тях операции им позволяват да осигурят напълно самостоятелни съоръжения за настаняване на животните, за да не може вирусът да се разпространи в тях. Случаят не е такъв. Там няма "бяла" и "черна" зона, няма отделни санитарни филтри за персонал и за оборудване...".

В България няма свинеферми, структурирани по такъв начин, който да позволява тази дерогация, категорични са от БАБХ.

Срокове и протести: недоволството не секва

Днес, 2 август, изтича срокът за доброволно заколване на прасета в личните стопанства в Южна България (с изключение на Пазарджишко), което ще позволи използване на месото. В противен случай започва принудителна евтаназия и загробване на свинете.

Също днес по обед изтече поставеният от протестиращите снощи срок Министерство на земеделието да отмени заповедта за унищожаване на домашно отглежданите прасета. В противен случай организаторите на протести в Сливенско заплашиха, че ще блокират страната.

Втори протест срещу мерките за ликвидиране на домашните прасета, отглеждани във ферми тип "заден двор" ще се проведе днес от 17.30 часа в сливенското село Крушаре. Очаква се протестиращите да блокират отново главния път Сливен - Ямбол, предаде БНР.

Отсрочка до 11 август получиха стопаните от Пазарджишка област - след среща вчера с министър Десислава Танева. Въпреки това местните собственици на прасета подготвят протест за 16 ч. Според кметовете на села в района, в обещанията, дадени вчера от Танева за финансова помощ на стопаните, няма конкретика и яснота.

Кметовете на населените места искат да знаят как хората ще бъдат обезпечени. "Трябва да има нещо черно на бяло. Как се дава регистрацията на тези животни. Трябва да има ясни правила", каза кметът на Хаджиево Андон Андонов.

Какви са исканията им

"Предприемане на сериозни мерки за популацията на дивите прасета, регистрация на всички малки индивидуални ферми, така наречените "задни дворове" и дезинфекция. Това е реално, което трябва да се направи, за да не избухне епидемия", смята Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.