Най-тежко пострадалите деца при катастрофата със сръбския автобус на магистрала "Тракия" преди минути бяха качени на два хеликоптера на летище София, които отлетяха за Белград. 

Вижте снимки от аеропорта

Машините кацнаха малко преди 11 часа, а децата бяха транспортирани от болницата до летището с линейки, ескортирани от специализирани екипи на МВР.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев заяви пред журналисти, че екипите в "Пирогов", където бяха настанени децата, са гарантирали, че състоянието им позволява транспортиране до сръбската столица по въздух.

"Няма опасност за живота на децата. Спокойно могат да бъдат транспортирани. Не мога да кажа, че те са напълно оздравели, но не са и в критично състояние", добави д-р Меджидиев. 

Той поясни, че при детето със счупения таз повечето оперативни намеси са извършени.

"Лекарите в "Пирогов" перфектно са си свършили работата. Едното дете е 3 пъти оперирано досега. Състоянието на другото дете също се подобрява, то не беше докарано в София в пълно съзнание, като вече е контактно. Прогнозата е добра и за двете деца", добави здравният министър.

По думите му, от страна на сръбските власти не е имало никакъв натиск ранените да бъдат привеждани в Белград.

Снимка: БТА

"Децата ще се чувстват по-комфортно, когато са на тяхна територия. Полетът ще бъде кратък, някъде около 12:30 часа децата ще бъдат в Белград. Остават 3 деца, които са в много добро състояние в старозагорската болница. За тях евентуално утре ще се подсигури коридор като с предишните линейки и те да бъдат приведени на сръбска територия", допълни Асен Меджидиев.

Според него състоянието на пострадалите при катастрофата възрастни хора също е добро, като мъжът с ампутирания крак ще остане в болница.

Снимка: БТА

При катастрофата пострадаха 12 деца на възраст от шест до 16 години и двама възрастни. Част от тях вече бяха транспортирани до Сърбия. За инцидента прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса. Според разследващите основната версия за пътното произшествие е човешка грешка.