Спират всички ремонти по магистрала "Тракия" през лятото. Очаква се движението там да бъде изключително интензивно.

Причините са придвижването на гастарбайтерите от Западна Европа към Турция и интензивният трафик през този сезон.

Над 500 километра от републиканската пътна мрежа са в ремонт в момента.

През лятото ремонтни дейности ще има и на автомагистрала "Хемус", предупредиха от пътната агенция.

Тъй като юли е един от месеците с най-много катастрофи на пътя, институциите призоваха шофьорите за повече внимание.

Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани от движение в най-натоварените дни и часове.

В пиковите часове на съботно-неделните дни ще бъде преустановено движението на тежкотоварни автомобили по автомагистрали и първокласни пътища.

КАТ предприе превантивни мерки, за да предотврати катастрофите през активния летен сезон.

Предприехме мерки и извадихме всички патрули по главните пътища и автомагистрали. Всички камери за скорост работят. Нямаме повредени, обясни главен комисар Димитър Мичев от Главна дирекция "Пътна полиция".

На брифинга взе участие и министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, който подчерта, че през летния сезон най-натовареният участък в страната ще бъде транспортен коридор номер 10 - от "Калотина" към "Капитан Андреево".

Силовият министър Валентин Радев предупреди, че по магистралите ще има засилено полицейско присъствие.

Ограничават се максимално ремонтите по автомагистралите през летния сезон, е заявил министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в МВР днес, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

По думите на Нанков, изключение е автомагистрала "Хемус", където заради необходимостта от спешни ремонти са затворени неремонтираните тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и едното платно на виадукта "Коренишки дол". Предстои да приключи ремонтът на 12 км от северната магистрала в района на село Невша, така че в най-активния летен сезон и в тази отсечка да се пътува спокойно и безаварийно.

Организирахме този брифинг заедно с МРРБ, за да кажем още веднъж какви са опасностите по пътищата и да предпазим гражданите от тежки пътнотранспортни произшествия, е заявил вътрешният министър Валентин Радев.

От тази седмица се очаква повишаване на трафика с около 30 на сто във връзка със започналото придвижване на гастарбайтери от Западна Европа към Турция, поради което се очаква интензивен трафик по автомагистрала "Тракия" не само в почивните дни, е коментирал министър Нанков и е призовал да се шофира с повишено внимание.

Той е казал, че целево в мерки за подобряване на характеристиките, видимостта, осветеността и достъпността на пешеходни пътеки се инвестират 3 млн. лв. Към националния координатор е подадена заявка за пътища в частта пътна безопасност от многогодишната финансова рамка на ЕК. В преговорния процес ще настояваме средствата по линия на европейската солидарност да бъдат насочвани и в по-добрата инфраструктура, свързана с пътна безопасност, е допълнил Нанков.

Статистиката показва, че през уикендите на юли 2017 г. загиналите по пътищата са общо 21. Това е причината да се изправим пред вас, за да предупредим гражданите да внимават, да им напомним къде са опасностите и да намалим пътните инциденти, е казал министър Радев. По думите му, са предприети мерки и е създадена организация за увеличаване на полицейското присъствие по пътищата и на техниката, с която униформените извършват пътен контрол. Своевременно гражданите получават и информация на сайта на МВР за трафика по граничните контролно-пропускателни пунктове в страната, изготвени са флаери на шест езика с информация за пристигащите у нас туристи, част от която е свързана с пътната безопасност.