Започва ремонтът на участъка от пътя II-16 Своге - София, където стана тежкият пътен инцидент, при който на 25 август загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени. Участъкът от водостока, преди катастрофата до моста над река Лесковдолска, ще се фрезова днес, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Оттам уточниха, че досега ремонтът е бил невъзможен поради извършваните процесуално-следствени работи.

При фрезоването движението ще се осъществява в една лента. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост предвид извършващите се строителни работи, препоръчаха от Пътната агенция.

Утре обаче, когато участъкът ще се преасфалтира, движението по пътя Своге - София ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са по пътя София - Монтана и Своге - Искрец - Бучин Проход.

Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле, ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград, допълниха от АПИ.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов през следващата седмица ще бъде направена инспекция на пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на участъка от пътя Своге - София. В инспекцията ще участват експерти от АПИ, Института по пътища и мостове и външни одитори по пътна безопасност. На целия близо 82-километров участък на пътя Мездра - Ребърково - Елисейна - Своге - Нови Искър, ремонтиран от Сдружение "Трейс Своге", ще бъдат взети асфалтови проби от цялото трасе, за да се провери качеството на положения асфалт.

Служители на ОПУ-София в събота и неделя са направили оглед на всички пътни знаци и където е било необходимо е премахната избуялата от дъждовете растителност за осигуряване на по-добра видимост за шофьорите.

Сдружение "Трейс Своге" е отстранил и констатираните дефекти по пътя. Изкърпени са всички дупки и неравности. Това е участъкът малко след тунел "Елисейна" до Своге. Ремонтирани са и две пропадания - след разклона за село Ромча, и при Искърското дефиле, посочиха от АПИ.