Специализирани полицейски операции се провеждат по основните пътни артерии в Област Благоевград във връзка със студентския празник.

До 9 декември специализирани операции ще има по автомагистрала "Струма", главен път Е-79 и второкласен път - 19 Симитли -Банско - Гоце Делчев, съобщават от Областната дирекция на полицията.

Акцент при проверките ще бъде поставян върху водачи, управляващи МПС под въздействиена алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества, неправоспособни и управляващи технически неизправни МПС водачи или без сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност", съхранение и продажба на акцизни стоки без наличен задължителен бандеролен знак и на стоки с неясен произход.

Обхватът на специализираните полицейски операции е на територията, обслужвана от ОДМВР Благоевград с акцент градовете, в които се очаква голям брой празнуващи студенти - Банско, Сандански, Благоевград и др.

Иначе на прага на новия зимен сезон и само ден преди студентския празник повечето хотели в Банско остават затворени. В Сапарева баня клиентите масово отменят резервации, както за 8 декември, така и за новогодишните празници.

От общината в града пък отправиха призив към хотелиерите да се въздържат от посрещането на повече от 10-15 гости на едно място.

Около 120 са къщите за гости в Сапарева баня. По традиция те са заети за студентския празник, а резервации се правят още в началото на есента. Тази година хотели или къщи за гости, които все пак ще посрещнат студенти в Сапарева баня, ще бъдат проверявани за спазване на разпорежданията на здравните власти.

И в Банско контролът по отношение на санитарните мерки е стриктен. Но и там отливът на студенти за празника е огромен.

Надеждата на ресторантьори и хотелиери в Банско ея че с промоционални пакети за Коледа и Нова година ще успеят да привлекат български туристи, както и такива от съседните балкански страни.