Заради множество сигнали, че болници и линейки изискват пари от пациенти в спешно състояние, че ще ги приемат или посетят на адрес, само ако си заплатят тест за коронавирус, Министерство на здравеопазването сезира здравната система, че нямат право на такава практика.

За такъв случай съобщи семейство, което позвънило на телефон 112 заради спешното състояние на възрастна роднина, но от там отказали да я прегледат, преди да се заплати тест, предаде Дарик радио.

Цените на тестовете, които са изискани от различни спешни пациенти в страната, варират от 30 лева нагоре.

В тази връзка Министерство на здравеопазването се самосезира. "PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения", категорични са от ведомството на Кирил Ананиев.

Вероятно изискването за тест от пациентите е провокирано от страха на медиците да не се заразят, но въпреки това от МЗ описват правилата.

"Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване", поясняват от МЗ.

От министерството са категорични, че с промяната на Наредба № 9 НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване.

Към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", обещават от здравно министерство.