Община Момчилград организира спасителна акция на туристи, блокирани от свлачище в района на планинската местност Дамбалъ, съобщи на интернет страницата си общината. Около 25 души с няколко автомобила са били на пикник в района на върха, където има чешма. След като завалял проливен дъжд, туристите тръгнали да се прибират, но се оказало, че пътят е затворен от активирало се свлачище малко преди да стигнат най-близката махала.

"Разпоредих се техника на общината да отиде на място, за да разчисти свлеклите се на пътя земни маси", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че спасителната акция е продължила около 2 часа. На пътят, който е държавна собственост, освен земна маса са се свлекли големи камъни, които са затруднили разчистването.

Блокираните от свлачище туристи в планинската местност Дамбалъ

Снимка: Община Момчилград

"Пътят беше построен от Горското по проект на общината, но още при изграждането му не бяха спазени част от изискванията. Водостоците не бяха достатъчно, а на места канавките бяха много малки. Това е основната причина да се стигне до активизирането на свлачището и затварянето на планинския път, който на места е с наклон от 18 процента", отбеляза Сунай Хасан. Той ще настоява представителят на държавата Никола Чанев (областен управител на Кърджали - б.р.) да потърси отговорност от фирмата-изпълнител, се казва в съобщението.