Десетки кръводарители от Пловдив и страната и медиците от УМБАЛ "Пълмед" спасиха живота на 29-годишна родилка с ДИК синдром, като тя вече е в стабилно състояние и извън опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение.

Пациентката, която е медицинска сестра в Отделението по хирургия на болницата, постъпва за нормално раждане на термин преди броени дни. След успешното родоразрешение тя получава сериозен кръвоизлив, който отключва изключително редкия, но един от водещите до фатален край т.нар "ДИК синдром" (синдром на дисиминирана интравазална коагулация).

Няколко дни специалисти от различни отделения в болницата се бориха за нейния живот. Общите усилия на екипите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение с началник д-р Димитър Димитров, на Отделението по акушерство и гинекология с началник д-р Спас Патишанов и сектор Неонатология с началник д-р Милослав Вълчев дадоха резултат и в момента показателите на младата майка и бебето й са стабилни.

"Родилката и наша колежка вече е в стабилно състояние и без опасност за живота. До момента са й преляти десетки сакове кръв и кръвни продукти, така важни за успешното провеждане на комплексното й лечение. Благодарим на стотиците хора, които се обединиха и показаха съпричастност след апела на семейството за кръводаряване. Надяваме се възстановяването й да продължи през следващите дни и да я изпишем следващата седмица заедно с малкия й син, който е в прекрасно здраве", коментира д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в УМБАЛ "Пълмед".