Българската агенция по безопасност на храните ще разреши връщането у нас на 3-месечното чихуахуа Рая, чиято съдба трогна дори холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам, който със специално видеообръщение призова българските власти за спасяването й, съобщиха пред Dir.bg от пресцентъра на агенцията.

При пристигането на кучето в страната, ще бъдат извършени допълнителни изследвания, които да удостоверят здравния му статус, след което ще бъдат предприети действия по предаването му на отзовалите се желаещи да го осиновят в София.

Историята на 3-месечната чихуахуа стана известна в социалните мрежи, след като норвежкият орган по безопасност на храните взе решение да евтаназира кученцето, ако не му бъде разрешено да се прибере у нас. 

Собствениците на чихуахуата я купуват от частно лице в Осло. Кученцето има български паспорт и поставени ваксини, направени от български ветеринарен лекар. Норвежката агенция по безопасност на храните обаче не валидира ваксините, които кучето получило в България. В Норвегия то е имунизирано срещу бяс, поставени са му и други ваксини. На 23 септември обаче норвежката Агенция отнема кучето от собствениците и го поставя под карантина. Според тях кучето е внесено в Норвегия незаконно. Агенцията в Норвегия се нуждае от потвърждение от администрацията в България, че кучето е българско, за да го върнат обратно, ако ли не, то ще бъде убито.

Часове преди 60-ия рожден ден на Ван Дам., екшън актьорът публикува специално видео, в което призовава българските власти да се задействат. 

"Най-добрият подарък за мен ще бъде да участвате в петицията. Моля ви, България, Българска агенция по безопасност на храните, Направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, моля Българската агенция по безопасност на храните да промени решението си, моля ви, приятели, ще бъда безкрайно благодарен", заяви Ван Дам.