За последните 7 дни оздравелите от COVID инфекция у нас са 16 872. Само за тази седмица те са 11 405 души. Това съобщи в началото на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Тези числа са надеждата в тази битка, която продължава да указва натиск върху здравната системата", акцентира той.

52 процента от леглата за пациенти с неусложнени форми на коронавирус са заети. Заетостта на интензивните легла е 42 процента. Прави впечатление високият процент на заетост в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград, каза още той.

Къде сме ние в пандемичната карта в Европа

Емпидемичната ситуация в Европа е доста сложна. По показателя за 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 заболели. На Балканите сме на трето място, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По смъртност в ЕС обаче данните ни поставят на второ място.

"27,5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този показател сме на второ място в ЕС. Забелязва се крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това не трябва да намали нашата бдителност и да тръгнем в обратна посока", каза още проф. Кантарджиев.

 

Снимка: БТА

В момента нямаме област в страната със заболяване над 1000 души - т.е. да е оцветена в черно.

В червено между 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, много скоро очакваме да падне под 600 на 1000 души население. Във Враца се наблюдава плато, а в Габрово се повишават случаите. Толкова е крехка кривата на намаляване на заболеваемостта, посочи здравният министър.

Снимка: БТА

Непредивидимо протича ходът на заразата тази есен, предстои зимата, имаме нужда от всички хора. Нека за оставащите 10 дни до 21 декември да загърбим политиката и политическите страсти, за да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим, призова министър Ангелов.

По думите му към момента все още не се подготвя отваряне на детските градини и ясли.

"Имаме нужда от информация до края на седмицата, за да вземем решение. Към настоящия момент данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме достатъчно данни, които да мотивират това решение - ще го вземем", заяви здравният министър, който сам преди няколко дни каза, че това е възможно.

Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото, допълни той.

С ваксините идва и надеждата

Натискът е огромен. Според едни мерките са либерални, според други - не, а трети не вярват в съществуването на вируса, изтъкна здравният министър. Ангелов припомни, че вирусът изненадва всички прогнози, всички сбъркаха.

"Аз се предпазвам от категорични мнения. Следим всяка една тенденция, в България, в и извън Европейския съюз. Ситуацията е много динамична, тя изисква едно надлъгване с вируса, така че да го победим. Надеждата идва с ваксините", заяви още здравният министър.

Има гаранция, че България ще получи заявените количества ваксини срещу COVID-19, според директора на Изпълнителна агенция по лекарствата

Министър Ангелов отново призова хората да не се самолекуват и да търсят медицинска помощ навреме. Възложено е на Националния център по обществено здраве и анализи да направи анализ на причините за увеличената смъртност в страната.

Според здравния министър недоверието в системата е много голямо.

"Трябва да положим максимално усилия, за да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни помогна в тази посока", каза той. И допълни: "Имаме амбицията да помогнем на всички лекари и професионалисти, които ще бъдат ангажиране с ваксинирането. Информацията да достига бързо до тях, за да не се налага те да четата и да търсят. Когато имаме такова решение, ще го оповестим".

По думите му се работи в тясно сътрудничество с представителите на фирмите, които произвеждат ваксините срещу COVID-19. Очаква се те да предоставят цялата информация налична за медикаментите.

"Така ще можем да направим информационна кампания", заяви проф. Ангелов. Той беше категоричен, че към всеки пациент с данни за алергии, на който се поставя медикаментът, ще се отделя особено внимание. "Затова и медикаментът се поставя от лекар", коментира министърът евентуалните странични ефекти от ваксината върху хора с тежки алергични реакции.

По думите му твърдението, че ваксините са създадени много бързо и крият рискове за живота и здравето на хората, са неверни. Създаването на ваксините за този вирус не е започнало през март тази година, подчерта още министърът на здравеопазването и припомни за подобна вирусна инфекция през 2003 година ( б.р. SARS). Сегашният вирус може да се каже, че е втора версия на вируса от 2003-а и фирмите работят по създаването на ваксина, която да го атакува, допълни той.

Ваксините преминават през всички лабораторни изисквания за безопасност и чак тогава Европейската комисия би дала отговор дали да бъдат пуснати в употреба във всички европейски страни, добави още той.

Общопрактикуващите лекари ще получат обещаните 1000 лв., увери още министър Ангелов и добави, че днес ще има решение на проблема, което ще бъде взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Средствата за работещите в центровете за спешна помощ, в регионалните здравни инспекции и в болниците са европейски средства, посочи още той.