Към 15 януари, когато е крайният срок за кандидатстване в централизираната система за прием в университетите на Великобритания от тази есен, документи за прием са подали 1900 български кандидат-студенти. Това е 9 процента спад на нашите кандидати спрямо 2018 г., когато подалите документи за британски университети българи бяха 2080. Тези българи, които ще са приети от тази година във Великобритания в условията на Брекзит, ще се възползват от пълното кредитиране на образованието си за целия му четиригодишен срок, съобщи в Националния пресклуб на БТА Стефка Златева - мениджър в консултантската фирма за образование в чужбина "Интеграл".

Тя определи 2019 г. като изключително динамична за образованието във Великобритания, защото се осъществява в условията на реален Брекзит.

Въпреки това, за близо 20 процента от българските абитуриенти отговорът на въпроса къде да учат е един и същ - в чужбина. През последните десет години средно между 8000 и 10 000 от завършващите абитуриенти у нас се насочват към образование в чужбина, отбеляза Златева.

Тя коментира, че през последното десетилетие значителна част от нашите ученици се насочват към висшето образование във Великобритания, защото в нея има над 110 университета, с доказано качество на образованието. Това е и страната, в която приемът на студенти е най-ранен - година по-рано, а един кандидат-студент може да кандидатства само в пет от общо над 110 университета.

"През тази година, въпреки Брекзит, британското правителство одобри и потвърди условията за кредитиране и образование в страната за европейците, които ще започнат да учат в британските университети от есента", заяви Стефка Златева.

За бъдещите кандидат-студенти от ЕС Съветът на британските университети е изпратил писмо с искане до британското правителство да вземе бързи и срочни решения за кандидатите в следващите години. Британските университети са притеснени от това как ще продължи образователният обмен на студенти между Великобритания и ЕС по програмата "Еразъм" в следващите години, както и как ще кандидатстват занапред учениците от ЕС.

Крайният срок за кандидатстване т. г. беше 15 януари, но още има свободни места за университети във Великобритания. Това означава обаче, че се търсят точно определен профил кандидати за определени специалности, информира Златева.

Тя каза, че въпреки че има спад с 9 процента на българските кандидатури, с 65 процента се е увеличил броят на българските кандидати, които желаят да учат в най-престижните британски университети - Оксфорд и Кеймбридж. Подадените оферти са 33, а през миналата година са били 20. Сред предпочитаните от българите в тези два университета са компютърните науки, психологията, философията, лингвистиката и икономиката.

Най-предпочитаните специалности от българските кандидат-студенти във всички британски университети са бизнес и мениджмънт, компютърни науки, изкуство, дизайн и креативни специалности, психология и медицина. Има и ръст на желаещите наши студенти да учат във Великобритания биологически, социални и инженерни науки, информира Златева.

Сега много българи се ориентират към университети в Холандия, където таксите за първокурсници са намалени наполовина - от 2080 на 1040 евро.

"Наравно е с допълнителното финансиране, което холандското правителство отпуска за европейски студенти, което включва и заем върху таксата на обучение, който е безлихвен както и допълнителна финансова помощ, ако работят и учат едновременно", каза Николай Христанов, мениджър "Висше образование".

За Холандия може да се кандидатства до 1 май.