Социалните в Стара Загора отказаха инвалидна количка на 6-годишно дете с детска церебрална парализа. Мотивът - въпреки, че е със 100% инвалидност, Мишо е прекалено малък, а законът не предвижда колички за деца като него.

"Детската инвалидна количка, каквато майката иска, не фигурира в така наречено Приложение 7 към Правилника за прилагане на Закона интеграция на хората с увреждания. Ние просто го нямаме по списък", обясни пред Нова телевизия Павлина Делчева, директор на "Социално подпомагане" - Стара Загора.

Докато чака това да бъде променено, за да може да извежда момченцето си навън, майка му Антония купила това, което може да си позволи - количка за бебета.

Жената отглежда двете си деца сама. За да се грижи подобаващо за тях и да покрива специалните нужди на Мишо, работи. Тегли и кредити, за да осигури необходимите за сина й терапии. От държавата получава 930 лева.

За да не бъдат деца като Мишо затворници в домовете си, докато не станат възрастни, се готвят промени, обясняват социалните.

От месец майки на деца с увреждания протестират в палаткови лагери и искат нов закон.

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но по-късно тя бе отеглена