Абсурдна ситуация с помощ за дете, страдащо от церебрална парализа в Добрич. Социално подпомагане в града отказа да поеме заплащането на шини за краката на 13-годишно момче, съобщи bTV.

Случаят бил разрешен едва след намеса на екипа на телевизията. Мирослава Димитрова е майка на две момчета, близнаци. Дамян страда от детска церебрална парализа. За своята крехка възраст е претърпял 9 ортопедични операции и от години се налага да ползва ортези за двете крачета. Последните са от миналата година, но тъй като Дамян расте и тези вече са му малки, се налага сега да бъдат поръчани нови.

Мирослава, обаче, била изненадана от отказа на социалните служби да ѝ приемат заявлението за подпомагане. „Въпреки че занесох всички необходими документи от фирмата, която ще ми направи шините, се оказа, че имаме право на такива шини едва догодина, защото миналата година сме поръчали и за левия и за десния крак“, разказа майката.

Досега срокът, в който Мирослава е можела да поръчва нови шини, е бил една година. В последната заповед, обаче, това се е променило на две години. „Този крак трябва да порасне, нормално е да порасне и на височина, и дължината на крачето, даже градусите, всичко е различно - даже на следващия месец, не за една година", заяви Мирослава.

Според ортопеда д-р Митко Георгиев, за да има реална полза от шините е важно те да бъдат точният размер. „Носенето на предписаната ортеза предполага засилване на деформацията или некоригирането ѝ“, уточни той. Социалните работници обясняват казуса с техническа грешка. „Вместо системата да отбележи 12 месеца, са отбелязани 24 месеца. Още тази седмица ще ѝ бъде издадена такава заповед за направата на тези ортези за сина ѝ. За новите ортези, експлоатационния срок ще бъде 12 месеца, а не 24, както е сега“, уточни Иванка Титова, началник отдел „Хора с увреждания“ в Добрич.