Премиерът каза това по повод покушението срещу Златомир Иванов-Баретата, който има присъда на първа инстанция.
"Винаги съм казвал, че тези хора трябва да стоят в ареста. Това е здравословно за самите тях", коментира Бойко Борисов. Позицията му бе подкрепена от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, но бе разкритикувана в парламента.

Пред журналисти Цацаров заяви, че определянето на мярката за неотклонение става само от съда, предаде БТА. Така е във всяка правова държава, посочи той.

"Аз от 30 години обучавам студенти, а не други длъжностни лица в държавата. Има произнасяне на Върховния съд (че присъдата не изисква задължително постоянна мярка за задържане - б.р.). В конкретния случай съдът е наложил мярка за неотклонение, която се изпълнява. Значението на мярката е да осигури явяването на лицето пред съд. И затова инцидентът беше именно докато това се изпълняваше. А контролът на обществения ред и контролът на изпълнението на мярката домашен арест е възложен на МВР", коментира пък по-рано председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, цитиран от "Дневник".

Стрелбата срещу Златомир Иванов Цацаров определи като нещо, което не е нормално да се случва в държава, която иска механизмът й за контрол от ЕК да отпадне. Не може да се оправдаваме с това, че се намираме в България, каза още главният прокурор.

Министърът на правосъдието Диана Ковачева определи стрелбата срещу Златомир Иванов като "вандалски акт на посегателство срещу български гражданин", цитира я "Фокус". По думи на Ковачева, съдебната охрана няма компетентност извън сградата на Съдебната палата, тъй като охраната в съда няма полицейски функции.
Там има охранителни камери, които осигуряват запис на случващото се извън сградата. Компетентността на съдебната охрана е до козирката на сградата, обясни министърът.