Стоянов е признат за виновен, че като управител и представител на фирма "СБ-Солид" ЕООД е представил пред служител на общинска земеделска служба неверни сведения, за да получи финансово подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, посочват от прокуратурата, цитирани от "Правен свят".

Малкия Дамбовец е декларирал, че обработва земеделски площи – високопланински пасища, което не отговаряло на истината.

От обвинението и присъдата на съдия Даниела Талева от градския съд става ясно, че фирмата на Стоянов не е получила субсидия и затова обвинението му е по-леко и се наказва с от 1 до 6 години затвор.

Присъдата на градските магистрати не е влязла в сила, тъй като подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Йордан Стоянов и брат му Плавен, известни като Дамбовците, бяха арестувани през 2010 г. при операция "Октопод" заедно с Алексей Петров. При задържането, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.

Стоянови са собственици на фирмата "Екометал Инженеринг" ЕООД, която се занимава с рециклирането на отпадъци от бита и базата й е в "Кремиковци".

Заради бруталния арест, Големият Дамбовец - Пламен Стоянов съди България за 85 млн. евро в Страсбург. В жалбата му, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура.