Жители на столичния район "Младост" протестираха срещу поредно решение на Столичната община да разреши мащабно застрояване на зелена площ в междублоково пространство в района. Обитателите на блокове 73, 74 и 75 се организираха, за да изразят недоволство от проекта за изграждане на 12-етажен хотел и жилищна сграда непосредствено пред домовете им и до спирката на метрото на пазара в "Младост".

Ето какво написаха във Фейсбук организаторите на протеста, който се състоя тази вечер:

"Жители на Младост, жители на гр. София, ние живущите от бл. 73, 74 и 75 и съседните блокове действаме обединено срещу мащабното застрояване на квартала ни. На малката зелена площ между бл. 73 и бул. "Андрей Сахаров" е планиран 12-етажен хотел с прилежаща към него жилищна сграда и нова улица. Новата улица ще поеме огромния трафик от бул. "Йерусалим" и бул. "Сахаров" и ще преминава директно под балконите ни.

Проектът ще унищожи десетки паркоместа, а новите сгради ще генерират още нови автомобили. Паркирането ще стане невъзможно навсякъде наоколо. Дори и към момента, проблема с местата за паркиране е факт. Новите сгради ще се издигат точно пред прозорците ни, а планът ще унищожи и около двадесет иглолистни дървета - малко от останалите неизсечени за сметка на нови строежи!

Това е основен проблем и за замърсяването на въздуха. Само около нас са планирани близо 10 нови сгради. Помогнете на нас, помогнете на себе си, помогнете на града ни! Нека покажем ясно, че сме против насилието над жизненото ни пространство, здравето ни и правото ни на достойно пребиваване в столицата. Нека се съберем максимално много хора, за да могат и в Общината да ни чуят".

Намиращата се под домашен арест бивш кмет на "Младост" Десислава Иванчева поясни в профила си, че в периода на нейното управление проектът пред бл. 73 е бил спрян, тъй като са били намерени нередности в устройствения план.

"Така нареченият "заместник" в "Младост" обаче е продал общинската земя в парцелите, за да уреди сметките по регулация и по този начин вече строежите имат зелена светлина. Продължава облагодетелстването на малцина инвеститори за сметка на здравето и живота на жителите на София. Това, което сътвориха в Банско и Слънчев бряг, ще се случи и със София, ако не го спрем", коментира обвинената, че е поискала подкуп от строителен предприемач Иванчева.

Снимка: bTV

Междувременно собственичката на имота Гергана Симова изпрати от чужбина писмо до bTV, в което заяви:  

"Никой не може да злоупотребява с правото си на протест, нито да го използва с политически цели, за да уврежда чужди интереси, нито да изисква неща, които не му се следват по закон. Имотите пред блок 73, за които имат претенции и са повод за протестите и жалбите, са частна собственост, нито са зелени площи, нито обществен паркинг, нито площадка за разхождане на животни, нито се ползват като такива".

Относно правото си на строеж в имота, тя добави, че отстоянията от жилищните сгради са измерени и според работещия устройствен план силуети на бъдещи сгради не биха довели до засенчване на блок 73, каквото е едно от основните притеснения на живущите.

От Столична община обясниха, че за да бъде завършеното регулационното обезпечение, задължително условие е наличието на договор по чл. 15 от ЗУТ, което урежда сметките по регулация между Столичната община и собственика на имота. Още миналата година обаче кметът на София Йорданка Фандъкова е отказала да подпише предварителния договор. Поради тази причина за зоната още няма влязъл в сила план, нито извадени разрешения за строеж.

Инвеститорските апетити за строене в "Младост" обаче видимо се засилват през последните месеци. За кратко разрешение за проектиране на нови сгради бяха издадени до Окръжна болница, в близост до ХМС и в "Младост 4". "За Зелен Младост" твърдят, че само в района около блокове 73, 74 и 75, които се готвят за протести, вече е планиран строежът на десет сгради, съобщи в. "Сега".

Всичко това се случва, въпреки че главният архитект на София Здравко Здравков обяви в интервю преди дни, че занапред разрешения за строеж ще се издават само след компютърен анализ дали новото строителство не би довело до увеличаване на трафика. Изискването трябвало да залегне с приемането на наредба за транспортния анализ, която щяла да е готова до края на март. Ако моделът покаже, че някой голям обект ще предизвика сериозни задръствания, ще се правят корекции на проекта, включително и промяна на функциите на сградата, уточни главният архитект пред "24 часа".