Кметът на столицата Йорданка Фандъкова представи новия проект на общината, който реорганизира движението по основните централни булеварди.

Вижте снимки

Той предоставя свързаност на велоалеите през центъра на града и насърчава велисипедното и пешеходното движение. Това става на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", ул. "Фр. Нансен" и ул. "Г. С. Раковски".

На практика две еднопосочни велоалеи свързват шест трасета в мрежа. Велотрасето на бул. "Витоша" стига от Южния парк до Околовръстното шосе, през бул."Скобелев" прави връзка с бул."Цар Борис Трети", бул."Прага" има също велоалея.

Снимка: Bulfoto

Откъм бул. "Витоша" велоалеята се сваля откъм пътното платно. Освен велоалеая, по бул."Патриарх Евтимий" се обособява бус лента.

На бул. Витоша откъм Южния парк ще има две нови пешеходни пътеки.

Пет нови велоалеи ще бъдат представени и следващата седмица. Разглежда се свързването на кварталите Дружба и Младост с центъра, както и преминавато с колело през моста Чавдар. 

Двупосочното движение на автомобили по бул."Фритьоф Нансен" също е разгледано.

Снимка: Bulfoto

На практика от Университета до Петте кьошета времето за придвижване на тролеите ще бъде съкратено чувствително, като така ще насърчим повече хора да се движат с градския транспорт, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че именно кризата с коронавируса в целия свят е накарала хората да преосмислят начина си на пътуване.

С днешния проект ще виждаме все повече хора, които ще ползват велосипедните алеи и ще слязат от автомобилите, каза и главният архитект на София Здравко Здравков.

Очаква се проектът да бъде разгледан в Столичния общински съвет.