Кметът Йорданка Фандъкова отчете мерките за опазване чистотата на въздуха в София пред Столичния общински съвет и предложи промяна в нормативната уредба, която да позволи на общината да пуска зелен билет при прогнози за температурни инверсии - продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане, а не постфактум както е в момента след определен брой дни с високи нива на фини прахови частици.

"74 478 столичани са използвали зеления билет. Анализите показват, че поне няколко хиляди души са се отказали от личните си коли и са дали своя принос за подобряване на качеството на въздуха, който всички дишаме. Благодаря на гражданите за подкрепата, защото колкото и да е малко всяко индивидуално усилие на големия фон, то е огромна крачка към това да работим заедно. За почти година механизмът, който разработихме показа, че се нуждае от промяна. В сегашния му вид той не дава възможност за по-бърза и адекватна реакция при видимо влошаване на метеорологичната прогноза. Затова предлагам промяна, която да позволи да въвеждаме зелен билет и буферни паркинги при прогноза за продължаващо безветрие, ниски температури и ниско атмосферно налягане, каквито фактори имахме в понеделник и вторник", каза Фандъкова по време на заседанието на СОС, цитирана от "24 часа".

Тя напомни, че общината вече има 2 проекта, с които да подмени отоплителните инсталации на 1/3 от 55 000 домакинства, които се топлят на дърва и въглища. Освен това по нейно предложение в бюджет 2019 г. ще стартира пилотна програма.

Освен това по нейно предложение в бюджет 2019 г. ще стартира пилотна програма за поставяне на филтри на домакинства. Ще се направи анализ за кои домакинства и квартали тази мярка ще е най-подходяща.

През следващата седмица общината ще пусне и специален сайт за въздуха, както имобилно приложение, което да позволи на гражданите да се информират лесно през телефоните си.

"За въздуха има различни политики, но с политиканстване няма да решим проблемът. Партийното джафкане и прехвърляне на вина отвращава хората, а не ги приобщава към каузата за чист въздух. Радикалният популизъм с екстремни мерки взривява лесно и готовността за съпричастност, и реалните шансове за промяна. Оставим ли от този огромен проблем да се вадят моментни политически дивиденти гражданите ще загубят, независимо от това кой от нас ще спечели партийната битка. Затова нека да бъдем отговорни", призова общинските съветници Фандъкова.