За полицейски произвол и терор алармират собственици на заведения в Благоевград. Ричард Алибегов беше категоричен пред NOVA, че искат оставката на шефа на полицията в града.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България твърдят, че в събота вечер собственици на заведения и клиенти са били тормозени и дори бити при акция на полицията и НАП за работещи обекти след 23 часа.

Като доказателство те изпращат няколко клипа с различни конфликтни ситуации.

От бранша обясняват, че с работата си изразяват своето "гражданско неподчинение" срещи цитирам "неефективните и дискриминационни мерки в борбата с COVID-19, предава bTV.

Те твърдят, че са готови да поемат своята отговорност, но няма да допуснат полицейски произвол като вече подготвят съдебни искове.

Заведенията в Благоевград искат оставката на директора на областната дирекция на МВР в града.

На клиповете се вижда как полицаите се доближават до един мъж, вдигат го от земята и го отвеждат.

От полицията уточняват, че са задържали един мъж за полицейско неподчинение и за обедно отношение към органите на реда.

След като проверката приключва, полицията се насочва към проверка в най-новата дискотека в града. От дискотеката твърдят, че там са нахлули 30 полицаи, уплашили са клиентите на заведението, които са били около 80 души.

Съставени са актове на всички и полицаите не са си тръгнали, докато всички посетители на нощния клуб не са го напуснали.

"От две седмици се случва това - абсолютен полицейски произвол. Заплашват се клиенти, собственици, управители. Имаме сигнали и от през деня, че им се звъни и са заплашвани да не отварят. Знаете, че имаше заповед на здравния министър, но това е нашият начин да се противопоставим. До събота бяха само устни заплахи, а след това 20-30 полицаи влизат в заведението. Клиентите са отказали да им бъде съставен акт, тъй като те не са в нарушение. И се стига до сцената от клипа", заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията, който подаде сигнала.

Адвокати днес ще подадат сигнал до Министерство на вътрешните работи, както и до Прокуратурата.

"Слушахме много внимателно какво смята министър Рашков за полицейското насилие и предполагаме, че ще се вземат абсолютно адекватни мерки. Искаме оставката на шефа на полицията в Благоевград. Няма как за такова нарушение хората в Благоевград да живеят в страх", смята Алибегов. Той подозира, че причината за проверките са заради организирането на протеста в града. Но само в Благоевград има такава ситуация.