Силен снеговалеж, започнал около обяд предизвика хаос по пътищата в страната, като най-тежко бе положението в Западна България. Големите проблеми дойдоха по магистралите. На автомагистрала "Хемус" аварира камион и предизвика натрупване на дълги колони автомобили, които бяха пропускани на етапи.

Снимка: БТА

Затруднено беше движението на входа на София откъм Перник. През деня имаше проблеми на магистрала "Люлин". Колона от камиони се изви още по обяд на магистрала "Люлин" на изхода от София. Камионите бяха спрени, за да минат снегорините.

На автомагистрала "Тракия" проблемите започваха от Ихтиман, не само заради снега, но и поради ремонти на пътното платно. По-късно през деня камион катастрофира край Стара Загора, шофьорът заспал на волана и се ударил в мантинелата. Това предизвика задръствания и колони от автомобили.

Най-тежко обаче бе положението на автомагистрала "Струма". Заради снегонавявания камионите бяха отбивани от пътя край Бобошево. Много от пътищата в Кюстендилско бяха трудно проходими. Хората изляха недоволството си в социалните мрежи, публикувайки кадри на задръствания и закъсали в снега автомобили. Снегорин прекъсна за часове движението между Кюстендил и Дупница.

Снимка: БТА

По обяд международният път Е-79 между Монтана и Видин беше затворен за часове заради катастрофа между камион и микробус.  След удара камионът се завъртял и препречил и двете платна. До изтеглянето му шофьорите изчакваха на място, опашките от камиони от и за Видин бяха километрични.

Усложнена e обстановката и в прохода "Шипка". Там започна да вали в късния следобед, във високите части има и мъгла.

В София въпреки съобщенията за голям брой снегопочистваща техника, нещата не изглеждаха добре, особено в началото на снеговалежа. Коли буксуваха навсякъде заради непочистени улици. Дори придвижването по основни булеварди беше затруднено.

 

От  общината обявиха, че са хвърлили в битката в снега близо 200 снегорина.

"Мисля, че в ситуация, в която в Западна Европа се спира въобще движението на масов градски транспорт, София за поредна година успява да направи така, че транспортът да се движи, мисля, че винаги може и по-добре", обясни зам.-кметът по екологията на столицата Йоана Христова пред Нова телевизия.

Снимка: БТА

Проблем имаше и на летище София. Имаше отменени полети, а голяма част от останалите закъсняха.

Утре жълт код за опасно време остава в сила само за областите Плевен, Ловеч, Габрово и В. Търново. Акцентът за новата седмица е застудяване, температурите ще паднат с 3-4 градуса в сравнение с днес. Снеговалежи утре ще има в централните райони на Дунавската равнина и планините от Западна България. В централна Южна и Източна България ще вали дъжд. Валежите ще спрат във вторник, съобщиха метеоролози.