Бюст-паметник на родопската певица Радка Кушлева бе открит днес на пл. "България" в Смолян. Монументът в памет на певицата с най-лиричния глас на Родопите, наричана "родопския славей", е издигнат по идея на фолклорния певец Хамид Имамски с дарения от стотици родопчани.

От 101 Каба гайди дадоха началото на официалната церемония. Те изпълниха химна на Родопите "Бела съм, бела, юначе" , който е пяла Радка Кушлева.

На събитието присъстваха нейните дъщери Соня и Диди, общественици, сродници на талантливата певица, общински съветници, граждани и др.

Свещеник Запрян Шиков отслужи заупокойна молитва в памет на Радка Кушлева.

"В този ден се прекланяме пред живота и делото на именитата ни певица, прославила красота на българския фолклор у нас и по света. Идеята за паметник в нейна чест, поставен в централната част на града ни, вече е реализирана. Нека родният фолклор ни събира и сплотява, да оставя за бъдните поколения здрави, родопски корени", каза кметът Николай Меленов.

Той припомни, че Радка Кушлева не е само солист-изпълнител. Тя е основател и първа солистка на самодейния ансамбъл "Кирил и Методий" в Смолян, който се сформира под диригентството на Атанас Капитанов. Участва с хор "Кирил Маджаров" в първия републикански фестивал и получава първата награда. От Световен младежки фестивал в Будапеща получава първа награда - златен медал и лауреатско звание. Радка Кушлева е една от основателките и първа солистка на Ансамбъла при Окръжния народен съвет - Пловдив, под диригентството на Асен Диамандиев.

Само за една година прави запис на 70 родопски народни песни в радио София. Пее във вокална група "Росна китка", Квартет и секстет "Сестри Кушлеви" и оставя след себе си богато музикално наследство.

"Благодаря ви родопчани за това бижу. Като нейна дъщеря и колежка благодаря на Инициативния комитет, на Общината и областната администрация, на всички родолюбиви българи за това че този паметник е факт", сподели дъщерята на "родопския славей" Соня.

"Кака Радка е България. В ден като днешния много политици говорят за обединение, но лесно е да говориш, а кака Радка го направи с целия си живот. В тази планина живеем две култури, един народ, които се допълваме и не си противоречим и само този, който пее родопска песен най-добре го разбира", каза Хамид Имамски.

Той подчерта, че родопчани не се хвалят и не очакват аплодисменти, когато правят нещо. 160 души са дали своя дан, за да стане факт скулптурната композиция и никой от тях не е поискал да се спомене името му и да бъде афиширан.

"Днес много хора говорят за обединение, а Радка Кушлева го е показала с целия си живот. В тази планина живеем две култури, един народ, които се допълваме и не си противоречим и само този, който пее родопска песен най-добре го разбира", посочи Хамид Имамски.