Здравният министър Кирил Ананиев е освободил д-р Мариета Райкова от поста директор на Фонда за лечение на деца. Това е станало по взаимно съгласие, като тя е изтъкнала лични причини, съобщиха БНР и БНТ, като се позоваха на свои източници. 

Очаква се утре Министерството на здравеопазването да даде повече информация за това, както и за управлението на фонда.

Райкова, която по образование е акушер-гинеколог, заемаше поста от септември миналата година, след като преди тоав е била в управата на болница "Св. Иван Рилски" и е оглавявала Столичната здравноосигурителна каса. 

Тя смени на поста д-р Тинка Троева, която беше освободена от длъжност заради системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Това обявиха тогава от здравното ведомство и посочиха случай на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. Подаден беше и сигнал в прокуратурата.

Троева пък оглави фонда след оставката на проф. Владимир Пилософ, който остана на поста само 10 месеца, през които работата на институцията бе съпътствана от множество скандали. Най-нашумелият беше казусът с 9-годишния Байрям, който трябвало да замине за трансплантация на бъбрек в Германия, но от МЗ отказали да издадат необходимия документ, защото можело да бъде оперирано и у нас.