Полуприспано от псалми за толерантност българското общество изригва срещу извършените в последните дни зверски убийства, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, цитиран от БТА.

В отговор на исканията на хората, ще поискаме широка обществена дискусия за смъртното наказание, каза той.

Събраните подписи за връщане на смъртното наказание ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи Петко Ганчев, представител на мрежата "Граждански контрол", организатор на подписката, предаде БТА.
 
Подписите започнаха да се събират снощи пред паметника "Майка България" във Велико Търново. Поводът е убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова, отбеляза Ганчев.

По думите му предстои да бъдат разкрити пунктове и в други градове.

"Връщането на смъртното наказание е огромна възпираща мярка срещу убийство", посочи той.

В първия половин час от обявяването на инициативата са събрани над 30 подписа, уточниха организаторите.

Съдът във Велико Търново остави за постоянно в ареста Илиян Здравков, обвиняем за убийството на Вероника Здравкова. Обвиняемият направи самопризнания и пред съдия.

Репортаж на БНР от Велико Търново

Според мен трябва да има смъртна присъда за убийства по особено жесток начин, заяви един от подписалите се.

Трябва да има смъртно наказание. Известна част от населението ще бъде респектирано като има такъв закон. Като знае, че има закон, той ще си помисли какво да направи, как да го направи и дали трябва да го направи. Не е вярно, че не може да се върне. Няма Брюксел да ни диктува какво ще правим ние в България, защото те си гледат живота. Да си дадем сметка ние как живеем, заяви друг жител на Велико Търново.

Събралите се коментираха и дали могат да бъдат събрани над 500 000 подписа, за да бъдат внесени и да се свика референдум.

Щом е в национален мащаб, може. Не е невъзможно. Какво невъзможно има да съберем 500 000 подписа? Ако трябва, и милион да съберем, подчерта един от гражданите.

Ако примерно 4 милиона народ, да речем, скочат и кажат, че го искат, ще има голяма полемика, разговори, които ще натиснат съответните институции или да си свършат работата, или да го приемат. Глас народен, глас Божи, коментира друг.

Най-тежката присъда

Валери Симеонов посочи, че ще настояват за публичен регистър на осъдените, които са на свобода.
Ще настояваме за затягане на мерките за неотклонение и за дискусията за доживотния затвор без право на замяна, категоричен е съпредседателят на Патриотичния фронт.

Правосъдният министър Христо Иванов поиска неотдавна да се отмени най-тежкото наказание - "доживотен затвор без право на замяна". България е последната страна от ЕС, която го прилага, заяви той.

Тази присъда не постига своя ефект
, не носи необходимата превенция, изключително скъпо е и трябва да бъде отменена, категоричен е Христо Иванов, цитиран от БТА.

Ако най-тежката присъда бъде отменена, най-тежкото наказание ще остане доживотен затвор с право на замяна.

Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то е премахнато от 10 декември 1998 година.