Това заяви пред Апелативния съд във Велико Търново гинеколожката д-р Севдалина Колева, която също е подсъдима за смъртта  на 30-годишната жена и новороденото й момченце през есента на 2013 г.

През юни т.г. окръжните магистрати в Габрово осъдиха на 5 г. затвор д-р Димитър Ангелов, но признаха за виновна и д-р Колева, която е водила раждането. Тя обаче получи условна присъда от 3 г. "лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок. Двамата лекари бяха лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева - 3 години.

Присъдите обаче бяха обжалвани и вчера гинеколожката поиска да даде обяснения относно трагедията, съобщи "24 часа".

"Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият й отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания", категорична бе д-р Севдалина Колева.

В съдебната зала присъстваха бащата на Десислава - Николай Манолов, който едва сдържаше сълзите си. Той и съпругата му, както и мъжът на починалата млада жена - Станислав Иванов са частни обвинители в процеса.

"Оставиха я да умре насила. На 9 септември й бе термина. По нейни изчисления трябваше да роди между 14-15 септември. Какво чакаха до 26 септември", обърна се към съда Николай Манолов.

Защитниците на д-р Ангелов поискаха допълнителна съдебно-медицинска експертиза с участието и на микробиолог, която да изясни, кога е настъпило страданието на плода и къде е входът на инфекцията, причинила сепсис на родилката.

Съдът обаче отказа и се премина към пледоарии. Решението на апелативните магистрати се очаква в законовия 30-дневен срок.

Какво се случи с родилката Десислава>>>