Служителка на "БДЖ-Товарни превози" е починала, след като се е разболяла от коронавирус, потвърдиха пред Dir.bg от националния жп превозвач.

По първоначални данни, тя е била приета с двустранна бронхопневмония в столичната Пета градска болница и е била поставена на апаратно дишане. Въпреки усилията на лекарите обаче пред уикенда е издъхнала.

Жената е работила като специалист "Обработка и контрол на документи" на жп гара Илиянци. Тя е 64-годишна. За последно е била на работа на 18-19 март.

До момента за смъртта на заразената официална информация от Националния оперативен щаб не е оповестявана. Има данни, че тя е била в контакт със сина на починалите съпрузи в  "Пирогов", който също работи на жп гарата. Той обаче все още е под карантина, а здравните власти обявиха, че тестовете му за коронавирус са отрицателни.

От БДЖ уточниха, че екипи на РЗИ-София вече са на жп гарата. От НКЖИ съобщиха пред Dir.bg, че извършват дезинфекция по четири пъти дневно на гарата от началото на извънредното положение. Не са били обаче уведомявани нито за болната служителка, нито за смъртта й.

Пред Нова телевизия началникът на гарата Цветан Александров обясни, че е забелязал, че колежката му не се чувства добре.

"В деня, в който последно беше на работа, някъде по обяд влязох при нея за услуга и видях, че е умърлушена. Забелязах, че не обядва, както прави всеки ден по това време. Каза, че не й е добре", заяви Александров.

На следващия ден състоянието на жената се влошава. Вместо да потърси медицинска помощ обаче тя решава да се лекува вкъщи.

"Мислила е, че е по-скоро грип, тъй като времето беше такова мартенско време- нито в студено, нито топло. На втория ден се разбра сред колегите, че е с двустранна бронхопневмония. И ден по-късно я приеха в болница и казаха, че е с положителна проба за COVID-19", допълни Цветан Александроов.

След като колегите на вече починалата жена разбират, че е с положителна проба за коронавирус, началникът на гарата сигнализира в Регионалната здравна инспекция. Досега обаче никой от служителите на гара "Илиянци" не е сложен под карантина. Не са и изследвани. Знае се, че са изолирани само съпругът и дъщерята на 64-годишната жена.